Waterstand Corantijnrivier hoger dan normaal

Naast de kwestie van het onder water lopen van het district Brokopondo is ook in het westen van Suriname een opmerkelijke stijging waar te nemen van de waterstanden, vooral in het gebied Kabalebo rondom de Corantijnrivier.

De circa 724 kilometer lange rivier heeft in haar bovenloop twee bronrivieren: In het westen ontspringt in het Acarai Gebergte nabij de grens van Brazilië de Boven-Corantijn of Nieuwe Rivier. Meer oostelijk loopt de Coeroeni, die als Koetari en Sipaliwini ontspringt ten westen van de Sipaliwini Savanna. Het gebied tussen de Nieuwe Rivier en de Coeroeni-Koetari is het Surinaamse Tigri-gebied.

De Corantijnrivier bereikt de Atlantische Oceaan nabij Nieuw-Nickerie en de Guyanese plaats Corriverton.

Op verschillende momenten in april van dit jaar waren gedeelten van Apoera en Section al onder water gelopen door de aanhoudende regens. De buurtbewoners gaven toen te kennen, dat ze dit voor het eerst meemaakten. Ze waren wel gewend water te hebben op hun erf bij hevige regen. Maar, dat trok al snel weg uit hun erf. De Metrologische Dienst maakte toen melding dat het ging om een tropische golf die richting Guyana ging. 

Oproep voor de overheid tot alertheid 

De desbetreffende instanties van Kabalebo roepen de regering op tot alertheid. Het is gebleken, dat door de aanhoudende regens de waterstanden van verschillende gebieden in het district Nickerie weer onder water komen te staan. Dit is dus ook het geval in Kabalebo. Het water daar is ook hoog komen te staan door de regen, waardoor delen van het gebied aan de Surinaamse kant van de rivier in Nickerie onder water komen te staan.

Aanmeersteigers daar lopen ook onder water, aldus het Burger Informatie Centrum van het gebied Kabalebo. Op beelden is duidelijk zichtbaar hoe de plaatsen onder zijn gelopen.

Districtscommissaris Josta Lewis en haar medewerkers doen er alles aan om de gemeenschap zoveel als mogelijk bij te staan in deze moeilijke tijden. 

GW

error: Kopiëren mag niet!