Renteopbengsten TD-veilingen banken ruim SRD 650 miljoen

De gecommitteerde rente aan de algemene banken voor hun beleggingen in Termijn Deposito’s (TD’s) is met de veiling deze week opgeklommen naar ruim SRD 650 miljoen. Uit de TD-veiling van afgelopen woensdag is ook een stijging te merken van de gewogen gemiddelde rente van de TD beleggingen. Voor de 1-weekse TD’s is de rente 19,9%, voor de 1-maandse TD’s is dat 44% en voor de 3-maandse beleggingen 53,4%.

Indien deze trend aanhoudt zullen voor eind van het jaar de algemene banken rond de SRD 1 miljard hebben verdiend met deze zeer lucratieve TD-veilingen.

Tijdens de Assembleevergadering donderdag rond de behandeling van de nieuwe Centrale Bankwet hebben bijna alle sprekers opnieuw kritiek geuit op de TD=veilingen. Men kan maar niet snappen waar de TD-veilingen goed  voor zijn dan de algemene banken “makkelijk” geld te laten verdienen. De TD-veilingen zijn vorig jaar rond juni door de CBvS geïntroduceerd.

De officiële reden voor de TD-veilingen door de CBvS (Centrale Bank van Suriname) opgegeven is, dat het bedoeld is om over-liquiditeiten uit het bankensysteem te halen (afromen), en zodoende de vraag naar vreemde valuta te beheersen en daarmee dus de wisselkoers. De wisselkoers wordt gezien als de boosdoener van de inflatie, dus de koopkracht van de SRD.

Al geruime tijd zeggen critici, dat het overtollig geld niet bij de banken zit, maar daarbuiten. Men zou dus de TD-veilingen ook open moeten stellen voor andere spelers dan de banken alleen. De CBvS lijkt ondanks de vele aanhoudende kritieken en gedane toezeggingen niet van plan te zijn de opzet van de TD-veilingen te wijzigen.

SS

error: Kopiëren mag niet!