Bouva (NDP) op verzoek Assembleevoorzitter Bee door politie uit vergaderzaal gezet

Assembleevoorzitter Marinus Bee was het donderdagmiddag even helemaal zat. Hij ergerde zich zichtbaar en hoorbaar aan het recalcitrante gedrag van het NDP-Assembleelid Melvin Bouva tijdens de openbare vergadering. Die ergernis bereikte een kookpunt en deed Bee op een moment besluiten om Bouva, die maar niet wilde luisteren naar de leiding van het parlement, door de politie uit de vergaderzaal te laten zetten. De Assemblee behandelde op dat moment de Centrale Bankwet 2022.

“Lid Bouva stoort u de vergadering niet”

Het Assembleelid vroeg bij herhaling om een punt van orde. Maar, de heer Bee was stellig in zijn repliek: “Er is niets mis met de orde.” “Lid Bouva stoort u de vergadering niet!” Vervolgens probeerde Bouva het woord te krijgen als waarnemend-fractieleider. Maar, ook daar was Bee niet van gediend: “Je kunt niet als waarnemend-fractieleider optreden wanneer je naast de fractieleider zit. Het woord zegt het al, waarnemend.”

“U stoort de vergadering, ik vraag u de rust te bewaren in de zaal”, sprak Bee in de richting van Bouva. “Bouva, u mag de zaal verlaten. Ik vraag de politie de heer Bouva naar buiten de zaal te begeleiden.” Hierop schorste Bee de vergadering, zodat Bouva door agenten kon worden ‘afgevoerd’.

De vele kijkers, die de vergadering volgden via social media, YouTube of de televisie, kregen echter geen beelden te zien van het verwijderen van de heer Bouva uit ‘s lands vergaderzaal. Die scène werd de kijkers onthouden.

Asabina, u kent het huishoudelijk reglement niet”

Het uit de vergaderzaal verwijderen van Melvin Bouva was voor coalitiegenoot Ronny Asabina (BEP) aanleiding, om de heer Bee te vragen wat de beweegredenen zijn geweest om Bouva uit te zetten. Maar, ook hierop reageerde de Assembleevoorzitter zichtbaar geïrriteerd. “Ik ga daarop niet reageren, als u die vraag stelt, dan kent u het huishoudelijk reglement niet. U mag de vergadering niet storen. U mag niet door de zaal schreeuwen, heer Asabina. U vraagt het woord, de voorzitter verleent het woord.  U kunt niet vanuit uw stoel daar schreeuwen vanuit de zaal. Ik heb dal al een tijdje gezegd, we gaan ga dat niet verder accepteren. We zijn volwassenen, u bent volwassen.”

Bee, besloot zijn reactie met een sneer in de richting van Bouva: “En, de vergadering wordt van hieruit geleid (waarop Bee met zijn vingers wees naar zijn bureau). Als anderen het idee hebben, omdat ze ooit hier hebben gezeten en nog steeds hier zitten, dan zullen ze wel met de werkelijkheid geconfronteerd worden.”

Kort daarop werd de vergadering verdaagd naar dinsdag 31 mei, aanvang 10.00 uur.

PK

error: Kopiëren mag niet!