Staatsolie-directeur: “Uitspraken vicepresident Brunswijk populistisch en niet bevorderlijk”

“Staatsolie professionele en deskundige organisatie” 

Staatsolie-directeur Anand Jagesar stelt, dat de uitspraken van vicepresident Ronnie Brunswijk tijdens een recent gehouden krutu in Brokopondo, niet bevorderlijk en populistisch zijn. CEO Jagesar vraagt zich af of er een wetenschappelijke grondslag is geweest bij het doen van die uitspraken.

De Staatsolie-baas noemt de vicepresident ook eigenzinnig en stelt dat zaken op deze manier een eigen leven kunnen gaan leiden, aldus Jagesar in het programma Magazine 4 op ABC.

In het afgelopen weekend heeft de regering een bezoek gebracht aan de onder water gelopen gebieden in Brokopondo. Bij die gelegenheid waren de president, vicepresident, ministers en anderen aanwezig. De vicepresident heeft daarbij hard uitgehaald naar Staatsolie. Hij noemde de ramp een mensen ramp en legde de schuld bij Staatsolie.

Jagessar weerspreekt met klem deze uitlatingen. “Staatsolie is een professionele organisatie die uitspraken doet op basis van wetenschappelijk onderzoek.”

Dezelfde Suralco deskundigen nu bij ‘nieuwe’ beheerder 

De Staatsolie Power Company Suriname N.V. (SPCS) heeft eerder via staatszender STVS kenbaar gemaakt, dat de natuur oorzaak is van extreem hoge waterstanden in het stuwmeer en de daarop volgende wateroverlast in de dorpen rondom de meer. Eddy Frankel, directeur SPCS, liet weten, dat niet alleen de dam, maar ook de deskundigen zijn overgenomen door de SPCS. Die deskundigen hebben aangegeven, dat zij nog nooit zoveel water hebben gezien. Elk jaar komt de kleine droge tijd begin februari. Dan zakte het water. Maar dit jaar is dat niet het geval.

“De natuur blijft water voor ons stoten. Wij van SPCS moeten ervoor zorgen dat het water niet boven de dam komt. Dan wordt het een ramp. Wat in de dorpen gebeurt is niet mooi. Maar tra fas no de. Staatsolie is in conclaaf met de districtscommissaris en het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing)”, aldus Frankel.

Spuien 

SPCS heeft eerder aangegeven, dat tot en met augustus de spuipoorten van de Afobakadam open zullen blijven. Dit heeft te maken met de aanhoudende hoge waterstand in het stuwmeer. De spuipoorten van de Afobaka-waterkrachtcentrale staan vanaf 2 maart open en het vooruitzicht is dus, dat het spuien wordt voortgezet tot en met augustus. Het lozen van water is noodzakelijk, omdat het niveau in het stuwmeer op het werk maximum van 264 voet (ongeveer 80,5 meter) zit. Vanaf januari tot en met maart 2022 is er door de aanhoudende regenval een groter volume water dan normaal in het meer gestroomd. Het spuien is nu gericht op het gelijk houden van de waterstroom en -uitstroom, om te voorkomen dat de waterstand het ontwerp maximum van het meer, 269 voet (ongeveer 82 meter), bereikt, meldt Staatsolie. 

error: Kopiëren mag niet!