Speciaal carnet ter gelegenheid inauguratie Surinaamse ambassade en consulaat in Marokko

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) ontving maandag 23 mei een speciaal carnet uit handen van directeur Ravin Dahoe van Surpost. Deze herdenkingsenveloppe is uitgegeven ter gelegenheid van de herdenking van de inauguratie van de ambassade en het consulaat van Suriname in Marokko woensdag 25 mei.

Minister Ramdin nam de gelegenheid om weer te benadrukken dat de buitenlandse dienst een onmisbaar onderdeel is van het regeringsapparaat van elk land ten behoeve van zowel politieke-, financieel-economische- en technische samenwerking. “De tijd dat landen zonder een buitenlandse dienst konden opereren is al lang voorbij”, zei de minister.

De minister legde verder uit dat op politiek gebied de buitenlandse dienst grote voordelen biedt. “De buitenlandse dienst moet niet slechts gezien worden als kostenplaatje maar meer als een investering die geld opbrengt. Uit de statistieken blijkt dat er twee- tot driemaal winst op jaarbasis eruit gehaald wordt dan wat geïnvesteerd is. En willen we dat andere landen ons bezoeken, dan zullen wij ook op bezoek moeten gaan. In de wereld moet je contact met elkaar hebben en de buitenlandse dienst faciliteert dat.” 

Suriname en Marokko onderhouden sinds 28 juli 2004 diplomatieke betrekkingen en hebben de afgelopen jaren de samenwerking doelgerichter gemaakt. Minister Ramdin bracht hierbij in herinnering diverse manieren van ondersteuning waaronder, dertig volledig gefinancierde beurzen vanuit Marokko, schenkingen, afspraken voor additionele bestellingen voor kunstmest tegen gereduceerd tarief, Covid-19 ondersteuning en materiaal ten behoeve van verschillende sectoren.

Minister Ramdin is maandag 23 mei met een delegatie vertrokken naar Marokko voor het openen van de ambassade van Suriname te Rabat. Het consulaat komt in Dakhla.

error: Kopiëren mag niet!