Guyana speelt Anansi

De Federatie van Surinaamse Agrariërs is niet te spreken over 150 visvergunningen die door de regering zijn toegezegd aan vissers die hun basis hebben in Guyana. Dit bracht Dagblad Suriname ertoe om verder te neuzen in deze materie. De voelhorens werden uitgestoken en rondgekeken werd in visserskringen en de visverwerkingsindustrie.

Buurlanden

“Suriname en Guyana zijn buren, maar niet de beste vrienden. Daarvan zijn er legio voorbeelden”, aldus een visverwerker die de geschiedenis in dook om de verhouding tussen beide landen te schetsen.”

Schouder aan schouder

“In 1978 deed de Guyanese minister Shirley Field-Ritley Suriname aan. Ze was een en al glimlach en wees erop, dat Suriname en Guyana, zoveel dingen gemeen hebben, goede vrienden zouden moeten zijn en als derde wereldlanden schouder aan schouder dienen te staan.”

Slijmpolitiek

“Suriname voert waar het gaat om buitenlandse banden aanknopen, traditioneel slijmpolitiek. In plaats van dat er opgebokst wordt tegen partners, worden anyisa’s uitgespreid die vertrapt worden. Daarvan zijn er voorbeelden genoeg. Ik herinner mij de bezoeken van de Venezolaanse president Carlos Andrés Pérez en dat van de Guyanese minister Shirley Field-Ritley in 1978.”

Veel beloven

“Regeringen willen met bilaterale overeenkomsten en staatsbezoeken de indruk wekken, dat er grote successen worden geboekt en te boeken zijn. Er is altijd veel beloofd door Guyana en afgesproken met Venezuela, echter is er nog niet veel waar gemaakt. Als ik de Guyanese bewindsvrouwe voor de geest haal, zie ik een elegant geklede vrouw met een enorme spin afgebeeld op de rechterschouder van haar jurk.”

Trucjes

“Anansi fluisterde haar adviezen in. Guyana had geen betere adviseur kunnen hebben dan Anansi, de held van zoveel Caribische verhalen. Als Anansi in de buurt is, let dan op voor trucjes! In elk Anansi-verhaal is het de dwaasheid van het slachtoffer van Anansi die de spin succes geeft. Wanneer Guyana Anansi speelt, moet Suriname op zijn hoede zijn,”

“Eensgezind optrekken

Guyana speelt spelletjes, het probeert met bekorende woorden economische integratie tot uitdrukking te brengen. Woorden die een magische aantrekkingskracht hebben op de intelligentsia van Suriname. Ons land moet zich niet voor de gek laten houden door de Guyanese Anansi-listigheden. Dat Guyana en Suriname vergelijkbare achtergronden hebben en daarom eensgezind moeten optrekken. Onze achtergronden hebben evenveel verschillen als overeenkomsten.”

Tigri

“Het is wenselijk om met elke natie op goede voet te staan, maar vrienden zijn is iets anders. Tijdens een persconferentie stelde de damkampioen Adjied Bakas, die zich ontpopte als verslaggever de vraag: “Guyana heeft onze soldaten verjaagd uit Fort Tigri. Wanneer zal Guyana zijn soldaten terugtrekken uit het omstreden grensgebied?” Field-Ritley antwoordde: “Guyana heeft geen soldaten in uw land.”

Huichelarij

“De Surinaamse en de Guyanese regering kunnen elkaar niet als vrienden behandelen. Om te beginnen is het huichelachtig. Het buurland wordt gekenmerkt door onwelwillendheid en onbetrouwbaar handelen. Door een vinger te geven, zal een hele hand geëist worden.”

Venezolaanse denkrichting

“Niet alleen met Guyana is er geen sprake van een echt goede verhouding. Tijdens zijn bezoek aan Suriname in 1978 heeft de Venezolaanse president Andrés Pérez uitlatingen gedaan in het parlement die zijn denkrichting open en bloot aangaven. Hij schilderde zijn land af als een goede vriend in de strijd tegen koloniale overheersers.”

Suriname deel van Zuid-Amerika

“Onverbloemd werd naar voren gebracht, dat Venezuela de Guyana’s ziet als een deel van Zuid-Amerika. De aanspraken van Latijns-Amerika op de Guyana’ s gaan terug tot 23 april 159, toen Domingo de Vera Guyana in bezit nam voor koning Filips II van Spanje. Tijdens onderhandelingen van Spanje met Duitse bankiers in de 16e eeuw werden de Engelse en Nederlandse koloniën uit het Spaanse rijk gehaald.”

Venezolaans Cultureel Centrum

“Het is volgens Pérez belangrijk, om de barrières te breken tussen Spaanssprekend Zuid-Amerika en de gebieden met een andere taal op dit continent. Suriname schonk Venezuela een flinke lap grond aan de Weidestraat waar er en kanjer van een gebouw werd neergezet voor het Centro Adres Bello waar de Spaanse taal zou worden onderwezen. Surinaamse aannemers watertanden van de verwachting op werk. Maar de Venezolanen vlogen hun eigen mensen over om het cultureel centrum te bouwen.”

Brazilië

“Dan hebben wij nog Brazilië die al lang het concept van de Verenigde Staten van Zuid-Amerika koestert. Op dit moment is het moeilijk te zeggen hoe succesvol een charismatische Zuid-Amerikaanse politicus zijn volk kan overhalen om campagne te voeren voor een Verenigde Staten van Zuid-Amerika, hetzij aan de vergadertafel of op het slagveld. Maar het is goed voor Suriname om te overwegen of het een Ukraine wil worden, dat door Rusland is geannexeerd.”

Totalitaire regimes

“Ik zeg niet, dat dit noodzakelijkerwijs zal gebeuren (of zelfs dat het op de lange termijn niet goed zou zijn om een ​​Verenigde Staten van Zuid-Amerika te hebben), maar het is fijn om machtige vrienden te hebben, die niet allemaal op loopafstand zijn. Als kleine democratische natie in een continent met een geschiedenis van totalitaire regimes, is het goed om sterke vrienden te hebben die op grote afstand zijn in plaats van dichtbij.”

Annexatie

“Om te voorkomen dat Suriname geannexeerd wordt door grootmachten in de regio zal de buitenlandse politiek behalve aansluiting bij het westerse machtsblok en relaties met Caribische landen, die in dezelfde situatie verkeren moeten cultiveren. Kleine landen zoeken sterke vrienden, maar niet als buur. Kijk maar naar de oorlog in Oekraïne. Het is belangrijk dat Suriname zijn eigen sterke en zwakke punten begrijpt en niet blindelings samensmelt met landen waarvan de normen, problemen en capaciteiten anders zijn.”

HD

error: Kopiëren mag niet!