Covid maakte mij vrij

De hele wereld zuchtte onder het Corona virus. De schade die dit virus heeft aangericht, is enorm. Steden die bruisten van leven, leken wel spooksteden. Regeringen werden gedwongen om harde maatregelen te nemen om het volk te beschermen. Kortom de wereld was bezig om letterlijk een strijd te leveren op leven en dood.

In elk land werd er opgelucht ademgehaald toen er werd bericht dat het Covid virus was bedwongen. De genomen maatregelen werden teruggedraaid. Het normale leven kon weer worden aangevangen. 

Toch heeft dit virus ook goede dingen teweeggebracht.                                                              

– Mensen maakten weer tijd voor zichzelf en anderen.                                                     

– Doordat er minder verkeer was, waren er minder uitlaatgassen dus meer schone lucht.    

– Mensen kwamen tot het besef dat ze niet continu op de staat moeten rekenen, dat ze voorzorgsmaatregelen moeten nemen om zich in de toekomst te kunnen beschermen tegen weer zo’n ramp.                                                                                      

– Ook werden mensen vindingrijk en creatief.                                                                          

– Men kwam tot het besef dat alle geld van de wereld je geen gezondheid kan garanderen. Arm en rijk kon worden besmet.                                                               

– We weten nu dat geen enkel land een eiland apart kan zijn. Landen hebben elkaar nodig om de wereld draaiende te houden.                                                                                                    

– We moesten afstand bewaren maar hebben daardoor ingezien dat isolatie niet hoeft uit te monden in eenzaamheid omdat we naar manieren zijn gaan zoeken om toch contact te houden.                                                                              

– We hebben angst en paniek aan den lijve ondervonden, maar ook ervaren dat er helpende handen klaarstaan.                                                                                                       

– De economie kreeg over de hele wereld flinke klappen te incasseren en het leek alsof de wereld stopte met draaien. 

Maar de wereld stopte niet met draaien, het is op zoek gegaan naar een betere manier om zichzelf opnieuw uit te vinden en beter te functioneren. .                                                              

Wat mij echter het meest raakte, waren de woorden van twee prostituees: “Corona heeft mij bevrijd.” Het verhaal dat jonge meisjes uit straatarme landen onder valse voorwendselen naar het westen worden gelokt en de prostitutie in worden gedwongen, was voor mij altijd een ver van mijn bed show. Echter het gesprek met enkele prostituees, werd voor mij een eye opener. In het jaar 2000 werd de prostitutie gelegaliseerd. Heel naïef dacht ik toen dat dat eindelijk bescherming bracht voor vrouwen en meisjes op straat. Mannen die behoefte hadden aan seks, konden terecht bij een hoertje. De werkelijkheid is echter dat deze wet de praktijken van vrouwenhandelaren en pooiers faciliteert. Deze meisjes staan machteloos tegenover mannen die misbruik maken van hun lichaam en situatie. Kijk maar naar de huidige oorlog. De mensensmokkel is in volle gang. Vluchtelingen worden opgewacht en meegelokt. Mensen denken vaak dat het in de prostitutie gaat om vrouwen die het grote geld snel willen verdienen. Bij velen gaat het echter om dwang en gehoorzamen om te overleven. 

Deze meisjes worden niet gezien als mens maar als seksobject en uitgebuit en vernederd. Eruit stappen, wil maar niet lukken. Zij die kunnen ontsnappen, vinden niet gemakkelijk ander werk omdat er wordt neergekeken op hun beroep. Ook raken   ze het stempel van ‘hoer,’ nooit meer kwijt.                                                                                             

Het is nooit bij me opgekomen dat de uitbraak van Corona in het voordeel van deze meisjes zou kunnen uitpakken. Omdat men bang was voor besmetting, werd er niet gewerkt. Velen zagen dit als een kans om uit deze branche te ontsnappen.   

De Covid uitbraak dwong de mens om keuzes te maken. Blijven we streven naar macht, zullen hebzucht en egoïsme zegevieren, en blijven we van geld onze afgod maken of zullen we voortaan tevreden zijn met hetgeen we hebben? Zal een mensenleven eindelijk waarde krijgen en vervuiling van de aarde worden nagelaten? Zal het groepsbelang het winnen van het individualisme? Zullen we ervoor kiezen om schone lucht in te ademen, de ramen van onze ziel open te gooien om de ander echt te zien en de tijd te nemen om echt naar elkaar te luisteren? Zullen we ervoor kiezen om haat, geweld en discriminatie af te zweren? Zal men overal in de wereld vrouwen eindelijk, gelijkwaardig en met respect behandelen of zal men ze blijven zien als seksobject en handelswaar?                                Beste mensen, Covid 19 was een eyeopener. Hoe u voortaan door het leven wil gaan, beslist u geheel zelf.    

MY OWN WAY

I….so desperate wanted dignity

That I rather be in my grave

Than live another day as a man slave

This is, what equality means to me.

Men try to convince women

That they are not equal to men 

They are poor educated

Only a man can bring them to the promise land

I tasted humiliation and pain

Got beatings to obey

Handed over to men

Who treated me as a sex object

I was trapped

God gave me the strength

To regained myself

To turn my back on slavery

and choose a life of dignity.

When everybody turned their back on me

God show me a way to set myself free                                                                                                           

Women, pride and dignity are in reach to stay

Please, don’t let it slip away

Cherish this treasure and be reminded

We cannot win this fight

When companion in distress are divided

So, lets combine forces

To fight for a dignified existence

Women are still fighting for their rights

In their own way

With non-violence

a smile on their face

And a heart full of faith

O yes…we fight

In our own way!

JOSTA VASEUR.

error: Kopiëren mag niet!