Het achterlichtje en de gladde banden

We zien ze allemaal, iedere dag. Van die oude, roestige trucks, waarvan velen tweede-, derde- en vierde hands zijn geïmporteerd uit Nederland. Je houdt je hart vast, rijdend naast zo’n oude truck, hopend dat er niet spontaan onderdelen of lading vanaf dondert. De hoeveelheid roest die je met een grimas tegemoet lacht vanaf zo’n truck doen het ergste vrezen. 

Het zijn vooral die hout-, zand- en containervrachtwagens die hun beste tijd hebben gehad. Veel van die trucks zouden in het land waar de meesten hun oorsprong hebben, niet eens meer de weg op mogen. Natuurlijk niet, ze zijn letterlijk een gevaar op de weg. 

Maar, ze worden maar wat graag overgenomen, gekocht, door bedrijven en personen in Suriname. En vervolgens rijden de oudjes nog een paar jaar rond in Suriname, kuchend, piepend en proestend. Het zijn chronische patiënten. Patiënten die, zo is toch duidelijk te zien, nooit een truck-dokter of -psychiater bezoeken voor een goede onderhoudsbeurt.

En, worden al die rijdende roestbakken wel door bevoegde autoriteiten gecontroleerd? Neen. Het zijn die autoriteiten die toestaan, accepteren, dat die roestbakken een groot risico vormen voor het verkeer en anderen op en rond wegen. Het zijn die autoriteiten die niet toezien op werkelijke verkeersveiligheid. Het zijn die autoriteiten die iedere dag roestbakken van de weg zouden moeten halen. Maar ja, controleren en handhaven in dit land zijn woorden die onbekend zijn bij die autoriteiten.

Het losgeraakte achterlichtje

Op social media verscheen vrijdag 20 mei een opvallende oproep. Een achterlicht van een vrachtwagen had die truck ergens op de Langatabikistraat in Paramaribo spontaan verlaten, viel op het wegdek en werd opgepikt door een andere trucker. Nu wil iemand via social media in contact komen met die andere trucker, omdat hij zijn achterlicht terug wil. Die andere trucker kan zelfs rekenen op “een beloning”.

Profiel?

Bij die oproep zijn foto’s geplaatst waarop te zien is dat inderdaad een achterlicht is verdwenen. Soit. Wat veel erger is en waar niet over wordt gerept, is de staat waarin de banden van die vrachtwagen verkeren. Die banden hebben totaal geen profiel meer, en dat is duidelijk op twee foto’s te zien. Met andere woorden, die banden zijn praktisch glad. Die vrachtwagen is dus een gevaar op de weg. Maar, geen enkele persoon, die onder de post op Facebook heeft gereageerd, rept ook maar met één woord over die banden. Neen, het gaat over dat achterlichtje, dat uiteraard is losgeraakt, omdat het simpelweg niet goed vast zat, niet goed was bevestigd. En dat vermiste achterlicht is ongetwijfeld niet het enige onderdeel van die truck dat niet goed vast zit…….

So what

De post op social media en de reacties eronder tonen aan, dat werkelijk haast niemand enig besef heeft van verkeersveiligheid en keuringen. Dat die vrachtwagen gladde banden heeft, pfffff, so what, hoor ik velen denken. Totdat het de chauffeur van die truck niet op tijd voor een rood verkeerslicht kan remmen, door glijdt op de gladde banden en tegen de achterkant van jouw auto knalt….. Gladde banden? So what!

PK

error: Kopiëren mag niet!