Kapitein Manniesingh: “Muren moeten deuren worden”

De maatschappelijke werkers in het Jeugd Opvoedingsgesticht (JOG) hebben in samenwerking met het ministerie van Defensie een motivatiedag op vrijdag 20 mei gerhouden. Hierbij heeft kapitein Shyam Manniesingh van de afdeling Civiel Militaire Relaties van het Nationaal Leger, een motivatiegesprek gehouden in het JOG te Santo Boma met als belangrijkste boodschap: “De grootste fout die je hebt gemaakt moet de basis zijn van je succes.” 

“Het is nooit te laat voor een comeback”

“Jouw reputatie is van levensbelang en het is nooit te laat voor een comeback. Iedereen heeft tegenslagen, maar je moet veerkracht hebben om te overwinnen. Het is net als een bal die je onder water drukt, maar wanneer je loslaat komt hij met enorme vaart boven water”, zegt Manniesingh.

De kapitein is vol lof over de regering, want er wordt geld beschikbaar gemaakt voor scholing en begeleiding. Ook geeft hij te kennen, dat hij de inspanningen waardeert van het Hoofd Justitiële Kinderbescherming, mevrouw Volkerts en haar medewerkers, bij het resocialisatieproces van jeugdigen in detentie.

Hoe kunnen gedetineerden ingezet worden voor de ontwikkeling van Suriname?

“Bij mijn bezoek aan de strafinrichting heb ik me afgevraagd: Hoe kunnen we gedetineerden inzetten bij de ontwikkeling van ons land? Te veel jongeren in kwetsbare groepen belanden in de gevangenis (zij zitten opgesloten tussen muren) en hier heeft de overheid een belangrijke taak om hen kansen te bieden. De helft van de gedetineerden die jaarlijks uit de gevangenis komt, valt vroeg of laat terug. Maar, in bezit van een baan, blijven de meesten op het rechte pad. Muren moeten dus deuren worden.”

“De oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft gezorgd voor een keerpunt in de geschiedenis van landen. Brazilië heeft zijn tarwe export met 400 procent verhoogd. Waar wachten wij op? De regering kan inkomen met grond en arbeiderswoningen waarbij onze Braziliaanse vrienden kennis aan ons overdragen om tarwe productie te stimuleren. Bij vrijlating van de jeugdigen in detentie hebben ze een baan met een maandsalaris. Hierdoor voorkomt de overheid recidive gedrag.”

Manniesingh stelt, dat het doel is om gedetineerden vakbekwaamheid aan te leren en een gunstiger toekomstperspectief te creëren. “We moeten groots denken en exportgericht bezig zijn en hier kunnen de gedetineerden een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Suriname.”

Ontmoeting Assembleeleden

Tijdens zijn bezoek aan Santo Boma heeft hij de Assembleeleden Dew Sharman (zie foto hiernaast) en Patrick Kensenhuis ontmoet. “Ze waren daar aanwezig om te luisteren naar de mogelijkheden en verbeterpunten die aangehaald werden door de directeur. Ik was bijzonder blij dat ik de heer Sharman hebt ontmoet, een aimabele man en een overtuigd Surinamer”, aldus Manniesingh. 

Motivatiesessies op scholen

Manniesingh verzorgt al jaren motivatiesessies op scholen in Suriname. Indien scholen in aanmerking willen komen voor een motivatiesessie, moet er een schrijven gericht worden aan de minister van Defensie. Na goedkeuring wordt de school bezocht. De kapitein verzorgt de motivatiesessies tijdens zijn diensttijd, maar voor heel wat scholen heeft hij de sessies ook na zijn diensttijd verzorgd. 

SK

error: Kopiëren mag niet!