Fraude met babyvoeding leidt in Florida (VS) tot 18 jaar celstraf voor drie oplichters, waaronder Surinaams echtpaar

Een federale districtsrechter in Miami heeft vrijdag drie inwoners van Zuid-Florida, waaronder een Surinaams echtpaar,  elk veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf nadat een jury hen schuldig had bevonden aan het orkestreren van een uitgebreid fraudeplan waarbij Amerikaanse fabrikanten van zuigelingenvoeding, oogverzorgingsproducten en andere FDA-gereguleerde items van meer dan $ 100 miljoen werden opgelicht, zo bericht het Openbaar Ministerie van het Zuidelijk District van Florida op haar website.

Tussen 2013 en 2018 hebben Johnny Grobman, 48, Raoul Doekhie, 53, en Sherida Nabi, 57, grote prijskortingen gekregen voor zuigelingenvoeding en andere artikelen door te liegen tegen de Amerikaanse fabrikanten van de producten.

Doekhie en Nabi (die getrouwd zijn) vertelden de fabrikanten dat ze de producten kochten om overzee te verzenden, naar Suriname, vaak in verband met vermeende overheidsopdrachten die ze in Suriname hadden. In feite hadden de beklaagden geen overheidscontracten en waren ze nooit van plan om de producten naar Suriname te exporteren. In plaats daarvan verkochten Grobman en anderen de producten in de Verenigde Staten voor miljoenen dollars, die de drie beklaagden later onder elkaar verdeelden.

De beklaagden verborgen hun activiteiten op drie manieren voor de Amerikaanse fabrikanten van door de FDA gereguleerde producten. De eerste was om ‘dummy’-zendingen naar het buitenland te sturen. De dummy-zendingen bevatten niet de producten die bij de fabrikanten zijn gekocht, maar ze hebben wel documentatie gegenereerd om te bewijzen dat er een export heeft plaatsgevonden.

De tweede methode was om de producten om te draaien: de producten werden naar het buitenland verscheept, waarbij exportdocumentatie werd gegenereerd. Zodra ze in het buitenland aankwamen, werden ze teruggestuurd naar de Verenigde Staten. De derde methode was om frauduleuze exportdocumenten te maken waaruit bleek dat de producten werden geëxporteerd terwijl ze het land eigenlijk nooit verlieten.

Na een 13-daags proces, op 6 februari 2020, vond een federale jury Grobman, Doekhie en Nabi schuldig aan samenzwering om fraude te plegen, geld witwassen; samenzwering om pre-retail medische producten ter waarde van $ 5.000 of meer te verkrijgen door fraude of bedrog, diefstal van pre-retail medische producten en het smokkelen van goederen uit de Verenigde Staten.

Op 25 april 2022 heeft het Hof vonnissen tot verbeurdverklaring uitgesproken voor de bedragen van de criminele opbrengsten die herleidbaar zijn tot de strafbare feiten van veroordeling als volgt: $ 87.187.374,83 tegen Grobman en $ 115.699.273,61 gezamenlijk tegen de beklaagden Doekhie en Nabi.

“De fraude gepleegd door deze beklaagden is ronduit flagrant”, zei de Amerikaanse procureur Gonzalez. “De gevangenisstraffen van 18 jaar weerspiegelen de ernst van de misdaden van de verdachten. Ons Bureau zal doorgaan met het krachtig vervolgen van degenen die dit soort strafbare feiten plegen.”

PK

error: Kopiëren mag niet!