PAHO waarschuwt voor toename Covid-19 ziekenhuisopnames

Nu het aantal gevallen van Covid-19 in de hele regio sterk toeneemt – met 27,2% in de afgelopen week – heeft de directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), dr. Carissa F. Etienne, de landen opgeroepen actie te ondernemen om het toezicht, de volksgezondheidsmaatregelen en de vaccinatie op te voeren en ervoor te zorgen dat de gezondheidsstelsels voorbereid zijn om een potentiële toevloed van Covid-19-patiënten op te vangen.

“Vorige week meldde onze regio meer dan 918.000 gevallen,” zei de directrice donderdag in haar wekelijkse persconferentie. “Het aantal Covid-19 ziekenhuisopnames steeg in 18 landen, en het aantal opnames op Intensive Care Units steeg in 13 landen en gebieden.”

Na een periode van lagere transmissie, benadrukte de PAHO-directrice, dat veel landen zijn afgestapt van volksgezondheidsmaatregelen zoals het dragen van maskers en sociale afstand houden.

Te lage vaccinatiegraad in 37 landen

Maar, met slechts 14 van de 51 landen en gebieden in de Pan-Amerikaanse regio die de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van 70% vaccinatiedekking hebben bereikt, blijven veel te veel mensen onbeschermd.

In sommige landen is de vaccinatiegraad bijzonder laag bij mensen die het risico lopen op ernstige ziekten, zoals ouderen, zwangere vrouwen en mensen met reeds bestaande aandoeningen, merkte zij op.

“Covid-19 zit weer in de lift in de regio”

“Elk land is slechts zo goed beschermd als de meest kwetsbaren in zijn bevolking,” zei dr. Etienne. “Het is tijd om de balans op te maken van deze cijfers en actie te ondernemen. Covid-19 zit weer in de lift in de Pan-Amerikaanse regio.”

Hoewel in de afgelopen twee jaar “ongelooflijke netwerken voor Covid-tests en gnomisch toezicht” zijn opgebouwd, zei de PAHO-directrice, dat het aantal testen sinds januari is gedaald.

“We moeten het virus in de gaten houden”, zei ze, en ze riep de landen op om de testinfrastructuur in stand te houden en te versterken en om ervoor te zorgen dat op plaatsen waar zelftests beschikbaar zijn, de resultaten aan de gezondheidsautoriteiten worden gemeld.

De landen moeten ook blijven investeren in de capaciteit van Intensive Care-afdelingen (ICU’s) en ziekenhuizen, zodat de diensten snel kunnen worden opgeschaald om een mogelijke toename van nieuwe infecties op te vangen, voegde zij eraan toe.

De PAHO-directrice riep de landen op klaar te staan om opnieuw volksgezondheidsmaatregelen te nemen in gebieden waar het aantal gevallen toeneemt, en ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare groepen worden beschermd, vooral nu de vaccinvoorraden niet langer een belemmering vormen.

“We hebben voldoende doses om degenen die het meeste risico lopen te beschermen, en we zijn verplicht dat te doen”, zei ze.

Wat Covid-19 in de regio betreft, merkte de directrice op, dat meer dan de helft van de nieuwe besmettingen werd gemeld in Noord-Amerika, waar het aantal gevallen al zeven weken stijgt, als gevolg van een sterke stijging in de Verenigde Staten.

In Midden-Amerika is het aantal Covid-19-gevallen met 80% gestegen, en ook in landen in Zuid-Amerika is het aantal gevallen sterk toegenomen.

In het Caribisch gebied is het aantal nieuwe besmettingen al vijf weken op rij gestegen, met een stijging van 9,3% van het aantal gevallen en een stijging van het aantal sterfgevallen met 49%.

error: Kopiëren mag niet!