“Ik moet ontstressen van alles, dus ik ga los en genieten”

Nu het uitgaansleven al een tijd versoepeld is maken velen daar gebruik van. Een groep dames tussen de twintig en dertig jaar die aan het winkelen was in het centrum van Paramaribo, geven tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat zij het leuk vinden om samen hun voeten los te gooien.

“Je kon eerder wel naar feestjes gaan en andere kleine prive dingen doen, maar niet zo uitgebreid.”

Astra, 24 jaar, zegt dat zij niet gezamenlijk met haar vrienden kon genieten of iets leuks doen, iets dat zij gewend waren te doen in het verleden. “Het uit eten en daarna gezellig dansen tot je moe wordt en daarna weer rijden en eten zoeken, dat is niet het leven, maar een gevoel van gezelligheid, iets dat ik lang niet heb gedaan”, benadrukt Astra. Zij is van plan om in het weekend iets leuks te doen met haar vrienden.

“Ik word 25 jaar in het weekend, feesten ga ik thuis niet doen, trouwens dat heb ik door het Covid-virus een paar jaar niet gedaan, dus ik ga lekker uit met mijn vrienden. Nu er ook andere dingen georganiseerd worden, dus evenementen, dan gaan wij er ook gezamenlijk heen”, zegt Astra.

“Het was een heel stresserende periode. Sedert de zittingstermijn van de nieuw president is alles stressend geworden. Je had eerst het Covid-virus, doden, lockdown, avondklok, total lockdown, verhoging van prijzen van alles en dan nog het overlijden van mijn oma en mijn neef, dus het was te veel. Het is inmiddels nu nog steeds stress. Je kan bijna niets voor je zelf doen als alleenstaande of opkomende zelfstandige burger. Ik ga naar school en ik werk, daarnaast help ik mijn moeder ook met het betalen van enkele belangrijke dingen in huis, waaronder de nutsvoorzieningen en ook mijn eigen dingen. Mijn moeder komt toch niet uit en ik zit aan het eind van de maand toch naar meer oplossingen te zoeken om enkel andere dingen te doen om aan geld te komen. Dus je doet maar je uiterste beste en je komt niet uit. Je krijgt ook nog de klap van de prijsverhoging van basisgoederen, privégebruik en benzine dus het is letterlijk alleen stressen. Hoe wij  nu wel vrij kunnen bewegen, zeg ik eerlijk, daar ga ik wel gebruik van maken. Ik moet ontstressen van alles, dus ik ga los en genieten”, benadrukt Astra.

“Dat betekent niet dat ik niet op mijn centjes ga letten, maar genieten mag, ik werk al letterlijk voor mijn straf, maar wil het voor mijn leven niet zo aanvoelen.”

Een man zegt, dat hij vanaf het moment dat de avondklok was opgeheven op zijn manier geniet.

“Ik werk tot laat en op de werkvloer geniet ik, ik dans tijdens het werken en maak kennis met verschillende mensen. Eerder kon dat niet vanwege de avondklok en ik kon ook geen werk vinden in de avonduren. Nu is dat mogelijk en ik geniet, ik doe zoveel in een, geniet en verdien op beide momenten. Naast het bar- en clubwerk doe ik ook veel meer. Voor evenementen ben ik ook beschikbaar om te helpen en feestjes. Ik studeer in de ochtend, dan kan ik in de avond werken en mijn eigen dingen doen. Het was voorheen heel moeilijk. Ik moest mijn ouders lastig vallen om mijn dingen te doen of andre kleinen klusje doen om uit te komen. Zo een bigi mang kon niets voor zichzelf doen, ik schaamde me heel erg. Zelfstandig zijn is heel erg moeilijk geworden, denken om een huis te huren kan ik ook niet want dat is boven mijn vermogen, dus ik probeer mezelf nu op zo’n manier op te bouwen. Je moet ergens starten om ergens te belanden. Maar, ik hoop dat het beter wordt, kijk, een ieder vraagt naar een makkelijk leven, maar dat ga je niet krijgen, je gaat altijd tegenslagen tegemoet komen voor je die doelen of dromen bereikt.”

TM

error: Kopiëren mag niet!