Plantage Onverwagt (Bosé) herdenkt 141e koopdag

Plantage Onverwagt herdacht op 18 mei haar 141e koopdag. Op 18 mei 1881 werd de plantage gekocht door 8 voormalige slaven, te weten Frans Vyent, Johan Crisis, Bernhard Vyent, Daniel Kensie, Augustinus Vyent, Nicodemus Loswijk, Frits Pinas en Johannes Pique. 

Onverwacht is de hoofdplaats van Para en werd in de zeventiende eeuw gesticht aan de rechteroever van de Hoykreek, een zijtak van de Pararivier en was oorspronkelijk een plantage waar tabak werd verbouwd. In de eerste helft van de achttiende eeuw kreeg het in het Sranan de naam Bosé naar de eigenaar van de plantage, Frederik Coenraad Bossé. Na afschaffing van de slavernij kochten de acht voormalige slaven in 1881 de grond om een houtplantage te beginnen. In het Bosé-park is ter plaatse een eigenarenmonument te vinden. 

Sherwin Pique, een bestuurslid van Plantage Onverwagt, zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat de herdenking van deze dag enorm veel betekent voor de nazaten als het bestuur, waaronder herinnering aan de koopdag van de plantage 141 jaar geleden, de ontwikkeling die de plantage vanaf 1881 tot 2022 heeft doorgemaakt. Ook is het bijzonder dat de plantage nog steeds bestaat.

Op deze bijzondere dag had het bestuur de 8 helden (familiehoofden), die het voortouw hadden genomen om de plantage te kopen, gememoreerd. Uiteraard had iedereen bijgedragen, zegt Pique. Het bestuur had een bloemstuk geplaatst bij het monument ter ere van de kopers. 

Het unieke is, dat het bestuur een weergave is van de kopers, vandaar dat het bestuur zo is gevormd, stelt Pique. “Van alle acht familiehoofden is er een vertegenwoordiger naar voren geschoven om het bestuur gezamenlijk te vormen. Momenteel zijn er zeven bestuursleden in plaats van acht, omdat een van de kopers, Daniel Kensie, geen nazaten had”, aldus Pique.

SK

error: Kopiëren mag niet!