Tekenfilm bedreigde lederschildpadden voor schoolkinderen gelanceerd

WWF-Guianas heeft dinsdag in samenwerking met districtscommissaris van Commewijne Mohamedsafiek Radjab en Dienst ’s Landbosbeheer (LBB) afdeling Natuurbeheer (NB) een korte tekenfilm gelanceerd over de ernstig bedreigde lederschildpad, ofwel aitkanti. 

Kinderen van O.S. Nieuw Amsterdam (klas 5) keken naar de video waarin een lederschildpad wordt gevolgd tijdens haar gevaarlijke reis door de oceaan. De tekenfilm roept iedereen op om lederschildpadden te helpen beschermen, bijvoorbeeld door stroperij en vervuiling tegen te gaan.

Het gaat niet goed met lederschildpad/aitkanti

Op dit moment is het legseizoen van lederschildpadden weer aan de gang, waarbij ze hun eieren leggen op de legstranden Galibi en met name Braamspunt. Toch gaat het zeer slecht met de lederschildpad. In Suriname werden in 2019 nog maar 302 nesten geteld, Dat is een dramatische achteruitgang van 97,7 procent in slechts 18 jaar. Belangrijkste oorzaken zijn verkeerde visnetten waarin de dieren verdrinken, vervuiling door bijvoorbeeld plastic waarin ze stikken en stroperij van eieren.

Gevaarlijke reis

In de tekenfilm  genaamd “De gevaarlijke reis van de lederschildpad” wordt verteld dat de dieren voorgoed kunnen verdwijnen als ze niet beter worden beschermd. Om kinderen in Commewijne, dat dicht bij Braamspunt ligt, daarover te onderwijzen ontvangen diverse scholen binnenkort de tekenfilm op usb-sticks, samen met een educatief pakket. Dit wordt in samenwerking met het districtscommissariaat en de onderwijsinspecteur uitgevoerd.

Bij de lancering van de tekenfilm in het districtscommissariaat van Commewijne verbaasden kinderen zich erover hoe groot zeeschildpadden worden en dat de temperatuur in een nest bepaalt of ze een jongen of een meisje worden. Ook werd verteld dat het stropen, eten of zelfs in bezit hebben van eieren een gevangenisstraf kan opleveren die kan oplopen tot enkele jaren.

Samen beschermen

“De zeeschildpadden zijn heel belangrijk voor Suriname en de Caribische regio”, zegt Soraya Wijntuin, zeeschildpaddenexpert bij WWF-Guianas. “Samen kunnen we ze beschermen en iedereen kan daarbij  helpen. Om te beginnen door geen zeeschildpadeieren te eten. En als je familie en vrienden kent die wel eieren eten kun je ze laten weten wat de gevolgen zijn, namelijk een gevangenisstraf en nog veel erger: dat we onze zeeschildpadden kunnen kwijtraken.”

Momenteel zijn 15 personen opgesloten voor het in bezit hebben van zeeschildpadden eieren.

Het enige dat is toegestaan met een zeeschildpad is:

Dieren bezichtigen onder begeleiding van een erkende gids en toestemming van hoofd LBB.

Helpen beschermen.

error: Kopiëren mag niet!