Onbekwame automobilist krijgt voorwaardelijke gevangenisstraf

Zonder rijbewijs achter het stuur plaatsnemen, komt nog te vaak voor. Kantonrechter Roy Elgin wees in dit verband ook de ouders van de 18-jarige Irzad S. op het verzaken van hun pedagogische taak. Irzad raakte betrokken bij een aanrijding, waarbij een bromfietser een enkelfractuur opliep en 4 losse elementen aan zijn gebit.

Irzad reed op de betrokken avond over de Franchepanestraat samen met een vriend. Bij het overrijden van de kruising met de Lallaa Rookhweg verleende Irzad geen voorrang aan de bromfietser die uit tegenovergestelde richting kwam. Irzad meende dat een autobestuurder hem met de lichten had gewenkt om op te rijden.

De Kantonrechter bekeek donderdag de Safe City beelden en bleek dat aan Irzad geen voorrang was verleend. De materiële schade was beperkt bij deze aanrijding, maar de letsels waren vrij ernstig.

Irzad was voor dit strafbaar feit 8 dagen aangehouden. Vanwege de jeugdige leeftijd stuurde de Officier van Justitie hem met een dagvaarding naar huis.

Het slachtoffer werd door de Kantonrechter verhoord en bleek dat hij pas na twee dagen een röntgenfoto van zijn enkel kon laten maken, want de Spoedeisende Hulp had op de dag van aanrijding geweigerd om daar röntgenfoto’s van te maken, terwijl de enkel opgezet was en het slachtoffer niet in staat was daarop te lopen. Advocaat Chandra , die samen met collega Radjesh Bhoewar, de verdediging voerde, was niet te spreken over dit laks gedrag van de Spoedeisende Hulp. Het slachtoffer moet helse pijnen hebben geleden, alvorens er werd ingegrepen, merkte zij op. De tandartskosten belopen in de SRD 77.000. Samen met de andere medische kosten is de verzekering ingekomen met het volledig verzekerd bedrag van SRD 35.000.

Het Openbaar Ministerie stelde dat een waarschuwing moet uitgaan om dergelijk gedrag te voorkomen en eiste een geheel voorwaardelijke straf van 12 maanden, met een proeftijd van 3 jaren. Een geldboete van SRD 750 voor het rijden zonder rijbewijs en een geldboete van SRD 150 voor het rijden met een vervallen keuringsbewijs. Daarnaast moeten aan het slachtoffer de nog openstaande medische kosten voorlopig begroot op SRD 47.000 worden vergoed.

Alhoewel het een geheel voorwaardelijke straf betrof, vroeg Algoe om deze voorwaardelijke straf te mitigeren en wees op de jeugdige onbezonnenheid van de verdachte. Bhoewar gaf ook aan dat de vader van de verdachte de schade binnen 2 maanden zal betalen en dat de verdachte inmiddels zijn rijbewijs ook al heeft behaald. Ten tijde van de aanrijding had hij het theoretisch gedeelte reeds behaald.

Ook de Kantonrechter vond dat er een signaal aan de samenleving moest worden gegeven en vonniste conform de eis.

error: Kopiëren mag niet!