Geen betaalbare bussen voor studenten die op avondopleiding zitten in Nickerie

Het is duidelijk dat ouders van kinderen zich de bustarieven van de particuliere buschauffeurs niet kunnen permitteren. Het blijkt, dat ook de bussen aangesloten bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur die studenten van en naar hun woonplek moeten halen in het district Nickerie niet optimaal rijden.

Veel busgeld

Het probleem van studenten die niet in Nieuw Nickerie wonen en toch naar de diverse scholen willen gaan, is vervoer. Om deze reden is door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een buslijn in het leven geroepen die de routes van de leerlingen aflegt tegen een betaalbaar tarief. Nu blijkt volgens studenten, dat de bussen toch niet rijden en dat ze elke dag SRD 20 moeten uitgeven. In een maand is dat dus toch heel wat busgeld en kan bijna vergeleken worden met het bedrag dat een particuliere buschauffeur zou nemen om de studenten van en naar school te brengen.

Verre afstand

Voor sommige kinderen zijn de afstanden die afgelegd moeten worden groot en hun ouders hebben geen vervoersmiddel vanwege het feit dat ze minder daadkrachtig zijn. Het bussensysteem van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur kwam hen daarom goed van pas. Zo konden ze dan rustig met de bus de afstand tegen een betaalbare prijs afleggen en toch genieten van de educatie die ze graag willen.

De studenten die het toch iets zwaarder hebben, zijn de studenten die voor de diverse avondopleidingen naar de scholen in Nieuw Nickerie moeten reizen. Alle middelbare schoolopleidingen die in de avond worden verzorgd zijn in Nieuw Nickerie. Er zijn wel MULO- en lagere scholen in de andere ressorten. Maar, zelfs de avond MULO-opleiding is te Nieuw Nickerie. Het is dus een dringende noodzaak dat leerlingen naar Nieuw Nickerie gaan om hun opleiding of hun vervolgopleiding daar te volgen.

Studiekosten liggen al aan de hogere kant

Het verhaal van studeren is investeren is al bekend. Studenten zijn zich wel bewust dat ze voor hun studie al ietwat dieper in hun zakken zullen moeten gaan. Dit komt voor hen alleen op nog meer onkosten, gezien het feit dat de studiekosten nu al hoog zijn. Kopiëren kost immers ook al lang geen 10 en 20 centjes meer. Per blad dat zwart/wit uitgeprint moet worden betaal je nu al gauw SRD 1, een kleurenprint begint al bij SRD 4 tot 5. Dit is zelfs voor werkende studenten onbetaalbaar, aldus de studenten. Ouders die meer dan een studerend kind hebben zijn binnen een mum van tijd heel veel geld kwijt. Dit kan er voor gaan zorgen, dat er dropouts binnen het educatiesysteem ontstaan

De oproep van de studenten naar het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en ook naar het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme is duidelijk. Ze willen allen een bussensysteem om verder hun studie op een betaalbare wijze te kunnen afronden.

GW

error: Kopiëren mag niet!