Richard Kalloe: “Surinaamse leiders incompetent en naïef in grenskwestie Guyana”

Sedert de onafhankelijkheid in 1975 hebben opeenvolgende Surinaamse leiders zich incompetent, onbekwaam en naïef getoond om het grensgeschil met Guyana rond het Tigri-gebied te beslechten. De kwestie wordt steeds onder de mat geveegd en zo nu en dan wordt de zaak opgerakeld om nationalistische gevoelens op te zwepen. Dit zegt Richard Kalloe, econoom en oud-minister van Handel en Industrie.

Hij vindt dat zolang de grenskwesties met Guyana niet worden opgelost het niet verstandig is om gezamenlijke activiteiten op de grens met Guyana te ontplooien, zoals de bouw van de brug over de Corantijnrivier.  Kalloe waarschuwt voor de slimheid en sluwheid van de Guyanezen en bekritiseert de onbekwaamheid, domheid en naïviteit van Surinaamse leiders in deze kwestie.

Claim op grens

Kalloe vindt de houding van de Surinaamse leiders vanaf de onafhankelijkheid in 1975 erg naïef. Elk dubbeltje dat de Guyanezen meebetalen aan de bouw van de brug, zal zij gebruiken om in de toekomst een claim op de grens te doen. Kalloe vindt dat we elke dag kunnen schreeuwen dat Tigri Surinaams grondgebied is, en we kunnen miljarden landkaarten van Suriname laten drukken, maar internationaal kent en erkent men de kaart van Guyana met het betwist gebied als hun grondgebied. Dit komt, omdat Guyana deel is van de machtige Britse Commonwealth. In de internationale opinie vaart Suriname in dit opzicht tegen de stroom in.

Richard Kalloe is er daarom groot voorstander van, dat Suriname internationaal gerenommeerde deskundigen in de hand neemt om samen met nationale deskundigen alle grenskwesties met Guyana voor eens en voor altijd op te lossen. Het is volgens hem tijd voor intellectueel competent leiderschap in Suriname om zaken gedaan te krijgen.

Soevereiniteit

De Surinaamse leiders hebben tot nu toe zich alleen van praten en nogmaals praten bediend zonder iets concreets van de grond te krijgen. Dat geldt voor veel andere zaken, maar zeker in de grenskwesties, zegt Kalloe.

Met betrekking tot de te bouwen brug over de Corantijnrivier vindt hij dat eerst duidelijk moet worden wie de soevereiniteit over de brug zal hebben. Guyana zal elke bijdrage van haar in de bouw van de brug gebruiken om ooit de Corantijngrens te claimen.

“De wegen van slimme sluwe politici zijn onbegrensd. Ze weten hoe ze naïeve domme leidinggevenden van Suriname kunnen pakken”,  zegt Kalloe. “Kijk maar naar de kwestie van 150 visvergunningen die bijna aan Guyanese vissers zijn gegeven. Dit komt, omdat onze leiders incompetent, onbekwaam en naïef zijn”, vindt hij.

SS

error: Kopiëren mag niet!