Michel Soebhan: “Baard dragen persoonlijk recht van eenieder”

SMA-voorzitter veroordeelt baard verbod Korpschef krachtig

Michel Soebhan, de voorzitter van de Surinaamse Moeslim Associatie (SMA), reageert desgevraagd tegenover Dagblad Suriname krachtig op het besluit van waarnemend Korpschef Ruben Kensen dat het dragen van een baard voor politieambtenaren wordt verboden. De SMA-voorzitter: “Als men een dergelijk besluit wil nemen, mag men de Godsdienstvrijheid uit de Grondwet schrappen. Een baard benadeelt niemand, het schaadt niemand en niemand heeft er nadeel aan. Dus de vraag is, waarom niet?”

Vrijheid in gedrang 

Soebhan stelt, dat met het besluit van de Korpschef de vrijheid in gedrang komt. “Het persoonlijk mensenrecht van eenieder wordt hiermee in gedrang gebracht. Ik weet niet waarom de politieambtenaren het niet mogen dragen. Ik vraag me af: Gaan ze niet kunnen schieten, gaan ze de criminelen niet kunnen herkennen? Ik vind het schandelijk.”

Soebhan. die voorzitter is van één van de grootste moslimorganisaties in het land, legt uit: “In de Islam dragen Moslims een baard. Omdat zij zo de profeet van de Islam, Profeet Mohammed, opvolgen. Vooral ook voor mensen die geestelijke functies bekleden is de baard belangrijk. Wij volgen Profeet Mohammed, Profeet Jezus en Profeet Mozes. Allen hebben een baard  gekweekt. De Korpschef mag het weten, ik vind het een schandelijk besluit.”

Politiebond spreekt zich fel uit

Inmiddels hebben kopstukken van de Surinaamse Politiebond (SPB) zich eveneens fel uitgesproken tegen het besluit van de Korpschef. Volgens hen heeft het besluit geen rechtsgevolg. Ook de Nederlandse Politiebond reageerde tegenover Dagblad Suriname: “Het dragen van een baard is binnen de Nederlandse Nationale Politie geen enkel probleem. Ook heeft dit de laatste 10 jaar tot geen enkele melding geleid binnen de Politiebond dat de werkgever daar problemen mee had”, aldus de voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs.

error: Kopiëren mag niet!