Herdenking gesneuvelde Surinaamse militairen in Tweede Wereldoorlog: “Het zijn helden die wij nooit mogen vergeten”

“Het zijn helden die voor ons hebben gevochten en hun levens hebben gegeven om Suriname te beschermen, voor wereldvrede. Wij mogen ze daarom nooit vergeten”. Dat waren de woorden van minister Krishna Mathoera van Defensie woensdag tijdens de herdenking van de Surinaamse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. 

De bewindsvrouwe heeft samen met de waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger, luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen, een krans gelegd bij het monument aan de Waterkant. De Tweede Wereldoorlog eindigde 77 jaar geleden.

Suriname speelde een belangrijke rol in de oorlogsjaren, vooral door de levering van bauxiet aan de Amerikanen (vooral voor de vliegtuigindustrie). Bovendien hebben honderden Surinaamse militairen aan deze oorlog deelgenomen onder de vlag van Nederland, toen nog moederland van Suriname.  

Volgens de waarnemend bevelhebber streeft de Surinaamse defensieorganisatie naar het behoud van de rust en vrede in de wereld. Vanwege de Covid-19 pandemie werd dit jaar weer geen ceremoniële herdenking gehouden, aldus Defensie in een persbericht.

error: Kopiëren mag niet!