DNA-lid Debie (VHP) eens met president over terugdraaien transactiekosten: “Consument wordt de dupe”

Volksvertegenwoordiger Rajindre Debie gaat in op de uitspraken van president Chandrikapersad Santokhi in een radioprogramma waarin hij zei opdracht te hebben gegeven aan de Centrale bank van Suriname (CBvS) om te onderzoeken, waarom geen valuta gekocht bij cambio’s geaccepteerd worden en waarom transactiekosten van 4 procent in rekening worden gebracht. “Het is nadrukkelijk door de president aangegeven, dat dit geen beleid is van de regering, maar dat het een beleid is van de commerciële banken. De CBvS dient de samenleving te beschermen en moet conform de de Bankwet handelen”, stelt Debie.

“De president heeft aangegeven dat dit vernietigend is voor de economie, voor ondernemerschap en dat hiermee het beleid van de regering ondermijnd wordt.  Het is juist nu het moment volgens de president dat de economie bezig is te herstellen, de steun van de bancaire sector is nodig om de economie en het vertrouwen in de banken verder te herstellen”, zegt Debie verder, die aangeeft dat dit soort maatregelen door de banken worden genomen.

“Dit wordt volgens de president in de samenleving gebracht, alsof hij zulke maatregelen laat treffen. De president heeft nadrukkelijk gezegd dat dit niet het beleid van de regering is en dat dit zeker niet goed is voor de samenleving, ondernemerschap en ook personen die bancaire zaken willen doen. De samenleving moet vertrouwen in de banken hebben en makkelijk zaken met hen kunnen doen. En niet dat banken letterlijk geld afpakken van ondernemers en ook de samenleving die bij de banken een rekening hebben.” 

Debie bepleit, dat de CBvS erop moet toezien dat de commerciële banken conform de instructies van de CBvS handelen. “De president heeft de governor van de CBvS de opdracht gegeven om het een en ander te onderzoeken en dat de commerciële banken dit terugdraaien.” Het Assembleelidlid merkt op dat dit niet kan.

Dit standpunt van de president heeft Debie in het parlement tijdens de behandeling van het wetsontwerp houdende vaststelling van regels inzake het voorkomen en bestrijden van money laundering en de financiering van terrorisme aangekaart. Hij heeft ook aangegeven dat “nu bij de banken de regel geldt dat voor elke storting in vreemde valuta op je rekening of de rekening van derden je 4 procent van het gestorte bedrag aan transactiekosten moet betalen. Dus bij het storten van vreemd geld op je rekening of op de rekening van derden word je nu gedwongen door bepaalde banken om 4 procent kosten te betalen.

Deze kosten worden thans in deze moeilijke tijd voor de samenleving doorberekend in de prijzen. Veel ondernemers hebben hierover reeds geklaagd. In deze wordt de consument de dupe en dat de samenleving wordt zwaar benadeeld door de banken. Zelfs de verzekeringsmaatschappijen vragen 4 procent extra kosten op alle betalingen in vreemde valuta.”

“De dollar verkoopkoers bij de cambio’s is gemiddeld SRD 20,60 en bij de banken gemiddeld SRD 21,68, met die 4 procent kosten van de bank stijgt het naar SRD 21,42 voor 1 Amerikaanse dollar. Dus met de 4 procent transactiekosten van de banken worden de koersen van de cambio’s opgetrokken naar die van de banken. Bij een vergelijking van dit, dan ziet u dat de banken bij cash transacties gemiddeld SRD 1,10 tot SRD 1,30 hoger liggen dan de cambio’s en dan is het nog niet zeker dat je het krijgt. Volgens de marktwerking ga je of gaat een ieder vooral in deze tijd goedkoop inkopen om zaken te doen. Aan de andere kant wordt beweerd, dat het aanbod van vreemde valuta zo groot is, dat banken geen raad mee weten. De samenleving wordt nu gedwongen om giraal transacties te plegen. In de cirkel moet er ergens toch contant geld gestort worden om giraal te kunnen betalen?”

Assembleelid Debie heeft dit ook in de tweede week van april middels een schrijven aan de monetaire autoriteiten gevraagd om de transactiekosten van 4 procent onmiddellijk terug te draaien.

“Na deze mededeling van de president wacht ik nu samen met de samenleving op het terugdraaien door de banken van deze zogenaamde transactiekosten bij stortingen van vreemde valuta”, aldus volksvertegenwoordiger Debie. RB

error: Kopiëren mag niet!