President Santokhi woont ‘Correspondent Banking’ Congres op Barbados bij

Op uitnodiging van premier Mia Mottley van Barbados (zie foto) is een presidentiële delegatie – bestaande uit onder meer president Chandrikapersad Santokhi en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking – dinsdag 19 april naar Barbados vertrokken om deel te nemen aan het De-risking and Correspondent Banking Congres.

Tijdens dit congres zullen deelnemers zich buigen over de uitdagingen waarmee kleine landen in de regio te kampen hebben op het gebied van de-risking en correspondent banking. 

Premier Mottley heeft behalve het staatshoofd van Suriname nog een aantal collega’s uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een rondetafeldiscussie op 20 april. De regeringsleiders zullen dan samen met de vertegenwoordiger het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, senator Maxine Waters, praten over problemen die kleine landen in de regio ervaren met betrekking tot correspondent banking. Deze problemen treffen voornamelijk de kleine economieën.

Op het programma staan er onder meer gesprekken met de Caribische staatshoofden, de Oost-Caribische Staten, de secretaris-generaal van de Caricom en de president van de Caribbean Development Bank (CDB).

President Santokhi: “Caribische regio getroffen door nieuwe regels Amerikaanse banken”

Tijdens deze bijeenkomst zullen de gevolgen van de desbetreffende wetten voor de landen van het Caribisch gebied besproken worden.

“Het zijn wetten die te maken hebben met het naleven van wettelijke bepalingen en nieuwe regels door banken. Dat heeft impact op de Caribische regio en de lidstaten van Caricom, omdat de banken van Caricom moeten werken met correspondent banken. Dit zijn andere buitenlandse banken (tussenbanken) die landen, zoals Suriname, nodig hebben omdat banken in hun land niet rechtstreeks gelden kunnen overmaken”, aldus president Santokhi voor vertrek naar Barbados.

Volgens de president zijn correspondent banken veelal Amerikaanse banken , voor wie de nieuwe regels ook gelden. Heel wat correspondent banken hebben besloten om geen samenwerking meer te hebben met lokale banken, omdat die niet kunnen voldoen aan de normen die gelden in de VS. Het staatshoofd geeft ook aan dat er straks banken in de Caribische regio zullen zijn die geen correspondent banken meer hebben. 

“Dan heb je een creditcard die niet werkt in het buitenland of je moet overmaken, maar het lukt niet. Dan zijn deze landen economisch financieel geïsoleerd. Er zijn een paar landen die al onderworpen zijn aan het nieuw regiem en ze voelen het. We weten niet waar het gaat eindigen, dus hebben we gemeend snel te praten met de VS”, aldus president Santokhi.

Dit issue zal besproken worden met congresleden van de VS die de bijeenkomst op Barbados zullen bijwonen. Daarnaast zullen ook onderwerpen zoals de drugsproblematiek, financiële kwesties, witwassen en het beleid met betrekking tot de Finacial Action Taskforce aan de orde komen.

De delegatie keert 20 april terug naar Suriname.

error: Kopiëren mag niet!