Enkele wetenswaardigheden over het paasei……

Het is weer Pasen en dus tijd om je te goed te doen aan allerlei paaseieren. Natuurlijk zal de voorkeur uitgaan naar chocolade paaseieren en dan vooral die kleine eitjes verpakt en verborgen in de mooiste kleurrijke papiertjes. 

Er is sprake van paaseieren in de christelijke traditie: bij de invoering van vasten verbood de kerk het om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Deze eieren werden dan pas met Pasen opgegeten, waarbij de oudste eieren gebruikt werden om te versieren. Sommige theorieën stellen, dat het paasei staat voor de steen van het graf van Jozef van Arimathea, waaruit Jezus Christus is verrezen. Katholieken brachten manden vol eieren naar de kerk om te laten zegenen.

Maar, al vele jaren trachten mensen overal ter wereld allerlei records te breken rond het fenomeen paasei.

Grootste chocolade paasei ter wereld

Zo werd het record van het grootste chocolade-paasei volgens Guinness World Records behaald op 16 april 2011 in winkelcentrum Le Acciaierie in de Italiaanse plaats Cortenuova. Dat paasei was 10.39 meter hoog en woog 7.200 kilo met een omtrek van 19.6 meter op het breedste punt, zo is te lezen op de website guinessworldrecords.com. 

Het record van grootste versierde paasei staat op naam van PortAventura Entertainment in de Spaanse stad Salou. Op 10 maart 2022 werd een record van 15.98 meter lang en 10.65 meter in diameter gevestigd.

1.026 meter lengte aan paaseieren in Mumbai

Een opmerkelijk paasei-record was dat van een Indiër legde die de langste rij chocolade-eieren wist te creëren. 

Santosh Singh Rawat vestigde op 16 april 2017 met een heus team in hotel JW Marriott Mumbai Sahar in Mumbai het record voor langste lijn chocolade-eieren. De lijn bestond uit 20.203 chocolade-eieren en had een totale lengte van 1 kilometer en 26 meter. De Indiër behaalde daarmee een Guiness World Records en dat is ook op de website van de organisatie te vinden.

De langste lijn versierde eieren werd gevormd door 21.723 eieren. Dat record werd op 21 april 2014 gevestigd door medewerkers van Pays-d’Enhaut Tourisme in Château d’Oex, Zwitserland.

Grootste zoektocht naar paaseieren

De grootste paaseierenzoektocht vond plaats in Florida, VS. In de plaats Winter Haven, in het Cypress Gardens Adventure Park, mochten op 1 april 2007 9.753 kinderen, met hun ouders, zoeken naar 501.000 verborgen paaseieren. Binnen een uur waren alle eieren gevonden, zo is te lezen op de website Ultimate Rollercoaster.

Overigens, het verstoppen van paaseieren stamt uit een Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden.

Duurste ooit verkochte chocolade paasei

Het duurste chocolade paasei ooit werd in Londen op 20 maart 2012 voor 7.000 Britse pond (US$ 11.107) verkocht bij de Royal Courts of Justice. Dit ‘Gouden gespikkelde ei’ werd gemaakt met Amedei-chocolade en eetbaar bladgoud en gevuld met couture-chocolade en truffels. Het ei was versierd met twaalf kleinere chocolade-eieren, twintig mini-chocoladerepen en vijf witte bloemen. Het duurde meer dan drie dagen om het ei te maken. Naar schatting woog het ei meer dan 50 kilo en het was 107 centimeter lang en 54 centimeter breed. De website Epic Fine Chocolates bericht over deze bijzondere veiling van een chocolade paasei.

PK

error: Kopiëren mag niet!