Boot met illegalen en 20 kilo kwik uit Suriname onderschept op Oiapoque rivier aan grens Brazilië-Frans-Guyana

Onder de illegalen een baby van 1 jaar en 4 maanden en peuter van 4 jaar en een Cubaanse priester

De Braziliaanse nieuwswebsite G1.Globo bericht zaterdag 16 april, dat ‘s ochtendsvroeg op de rivier Oiapoque, in het noorden van de Braziliaanse deelstaat Amapá aan de grens met Frans-Guyana, een uit Suriname afkomstige boot is onderschept met een boord onder andere jonge kinderen en een Cubaanse priester. In totaal waren 15 immigranten aan boord die Brazilië probeerden binnen te komen zonder papieren. In totaal bevonden zich 29 mensen aan boord.

Onder de passagiers waren kinderen, een baby van 1 jaar en 4 maanden en een peuter van 4 jaar oud. De boot meet ongeveer 20 meter en zou via de Atlantische Oceaan uit Suriname zijn gekomen.

Alle opvarenden zijn naar de stad Oiapoque gebracht, de basis van Operatie Horus die verschillende veiligheidstroepen samenbrengt om grensoverschrijdende misdaden in de regio te beteugelen en criminelen die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van illegale immigrantenreizen naar Brazilië op te sporen en aan te houden.

“Kinderen, vrouwen, die deze gevaarlijke oversteek maken vanuit Suriname. Verschillende mensen zijn al verdronken in de afgelopen jaren, we werken aan de bestrijding van dit soort situaties, waarbij mensen omkomen, om gezinnen te beschermen, zodat ze legaal naar Brazilië kunnen komen”, zei Charles Corrêa, die de operatie coördineert.

Ook 20 kilo kwik aan boord

In dezelfde boot werd ook nog eens 20 kilo kwik gevonden dat op onjuiste wijze was vervoerd. Het metaal wordt voornamelijk gebruikt in de kleinschalige illegale goudwinning. De kleine boot, die in de regio veel voorkomt, bekend als een catraia, werd ook in beslag genomen en de man aan het roer werd ook aangehouden.

“Catraia is een soort taxi om passagiers naar Oiapoque te brengen zonder opgemerkt te worden”, voegde Corrêa eraan toe.

Alle bemanningsleden zullen worden gehoord. Voor het vervoeren van illegale immigranten wordt 450 dollar in rekening gebracht en voor Brazilianen 350 Euro. Tot de onderzochte misdaden behoren het bevorderen van illegale migratie, het aantasten van de veiligheid van zee- en riviervervoer, criminele associatie en milieucriminaliteit vanwege het vervoeren van een schadelijke stof zonder wettelijke formaliteiten.

De operatie doet ook onderzoek naar drugs- en wapenhandel over rivieren op de grens tussen Brazilië en Frans-Guyana.

PK/G1.Globo

error: Kopiëren mag niet!