Dr. Bipat’s ontdekking kan helpen hongergevoel te verminderen voor mensen die willen afslanken

Prof. dr. Robbert Bipat, die in januari het hoogleraarschap op de Anton de Kom Universiteit van Suriname aanvaardde, heeft tijdens zijn onderzoek een unieke ontdekking gedaan. Hij achterhaalde namelijk dat als men eerst drinkt voordat men gaat eten en daarna niet meer drinkt tijdens en nadat men al heeft gegeten, het hongergevoel wegblijft.

Dit achterhaalde hem toen hij een keer laat opstond om te eten voor het vasten en er geen tijd meer was om te drinken. Zo merkte hij tegen zijn verwachting in, dat hij juist die dag geen honger kreeg. Dus deed hij het de volgende ochtend bewust weer.

Om zijn ondervinding te kunnen staven heeft hij samen met een collega toen een onderzoek verricht om dit verschijnsel te kunnen verklaren. Het bleek dat inderdaad de piek van het suikergehalte in het bloed na nuttigen van een berlinerbol met water significant hoger is dan bij het nuttigen van een berlinerbol alleen. Een lagere suikerspiegel geeft uiteindelijk minder hongergevoel en leidt tot minder eten door de dag. 

Dr. Bipat is arts en sinds 1997 docent op de medische faculteit. Hij promoveerde in 2004 in België als doctor in de medische wetenschappen. Ondertussen heeft hij reeds meer dan 70 internationale wetenschappelijke publicaties op zijn naam waarvan de meeste zijn te vinden op Academia.edu en ResearchGate.net.

error: Kopiëren mag niet!