Minister Achaibersing voert op Barbados gesprekken met Caribbean Development Bank en met collega Straughn

Minister Achaibersing van Financiën en Planning heeft afgelopen week op Barbados succesvolle gesprekken gevoerd met de president van de Caribbean Development Bank (CDB), Gene Leon. De minister van Financiën zit namens Suriname in de Board van de CDB.

Ministers Sewdien van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV) en Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) waren ook aanwezig bij het overleg.

CDB financiert op dit moment projecten in Suriname op het gebied van energie en onderwijs. Wederzijds is de wens uitgesproken dit uit te breiden naar de landbouw en productie. De komende dagen zal verdere afstemming plaatsvinden op technisch niveau voor de selectie van concrete projecten.

Gene Leon zei de ontwikkelingen in Suriname op de voet te volgen. Hij merkte op, dat de economie van Suriname zich relatief snel aan het herstellen is en het land op het goede spoor is. De CDB wil daar graag aan bijdragen door haar activiteiten in Suriname op te voeren. In dat kader zal de functionaris binnenkort een bezoek brengen aan Suriname om de samenwerking verder uit te diepen.

Achaibersing spreekt ook met zijn Barbadiaanse collega Straughn

Minister Achaibersing had ook een ontmoeting met zijn Barbadiaanse collega Ryan Straughn. Bij dit onderhoud zijn de mogelijkheden besproken om de relatie tussen beide landen verder uit te bouwen. Onder andere het intensiveren van het handelsverkeer en het voorkomen van dubbele-belastingheffingen kwamen daarbij aan de orde.

De twee ministers wisselden ook van gedachten over hun respectieve IMF-programma’s. Het Barbados programma is in oktober 2018 van start gegaan en loopt nu aan het einde. Het programma van Suriname is in december 2021 begonnen.

Minister Straughn gaf aan dat Barbados enkele jaren geleden in een vergelijkbare situatie zat als Suriname: Een torenhoge schuld en belabberde economie. Met een disciplinair economisch beleid is het Barbados gelukt uit het dal te klimmen. De schulden zijn herschikt en de economie is nu, ondanks de naweeën van Covid-19, weer in de lift.

error: Kopiëren mag niet!