Studenten maken zich zorgen over torenhoge kosten levensonderhoud

In gesprek met Dagblad Suriname delen universiteitsstudenten hun ernstige zorgen over de oplopende kosten van basisbenodigdheden. Het fysieke leerproces is,  nadat het vorig jaar haast opgeschort was, inmiddels weer op gang gekomen. De transportkosten nemen hierdoor in volle omvang toe. Ook alle andere kosten, van verblijf, internet, voeding en drank zijn torenhoog. “Als het zo doorgaat zien wij grote problemen tegemoet komen.”

Enorme kosten

Een groep studenten aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname vertelt, dat studeren in tijden van een pandemie voor de meesten een grote verandering is geweest.

“Velen moesten zich aanpassen aan de nieuwe methoden van lesgeven. Inmiddels gaan we weer naar fysieke colleges. Dagelijks moeten wij de lange rit naar en van de faculteit maken. De bustarieven zijn aanzienlijk verhoogd en de diensten zijn niet optimaal. In een taxi durf je niet te stappen, want het bedrag loopt al gauw op tot boven de SRD 100. Dat zijn allemaal uitdagingen waarmee wij kampen. Met de hoge prijzen van haast alle essentiële zaken komen wij in ernstige problemen. Vooral zij die van buiten de stad komen. Het wordt ondragelijk.”

Sharman vraagt aandacht

Onlangs vroeg Dew Sharman (VHP), vicevoorzitter van het parlement, ook aandacht voor de studenten. De VHP-topper vroeg de regering om te kijken naar goedkopere huisvesting voor studenten, in het bijzonder voor degenen die niet uit Paramaribo afkomstig zijn. “Wij hebben maar één universiteit. De Anton de Kom Universiteit van Suriname. Daar moeten alle studenten van zowel Sipaliwini, Brokopondo, Para en de districten aan de kust, onderwijs volgen. Doordat de prijzen van vooral huisvesting, dermate hoog zijn, bestaat de kans dat studenten afhaken. Indien dat gebeurt zal dat op den duur ernstige gevolgen hebben voor het hoger kader van ons land”, aldus Sharman eerder in het parlement. 

error: Kopiëren mag niet!