Padieopkoopprijs blijft onder richtprijs SRD 470

De padieopkoopprijs is sedert het rijstoverleg vorige week woensdag in Paramaribo, lichtelijk gestegen, maar blijft toch nog onder de afgesproken richtprijs van SRD 470 per baal. Deze richtprijs was afgesproken tijdens het rijstoverleg tussen de regering en vertegenwoordigers van rijstverwerkers/exporteurs en padieproducenten. Gedurende een periode van twee weken zou men kijken hoe de opkoopprijs zich gaat ontwikkelen. Een en ander hangt in belangrijke mate af van de ontwikkelingen van de wereldmarktprijs van rijst.

Een andere belangrijke afspraak was de instelling door de regering van een overlegorgaan met daarin vertegenwoordigers van de belangrijkste actoren in de rijstsector. Dit zal op 23 april plaatsvinden. Dit overlegorgaan is bedoeld om de meest acute knelpunten bij de rijstproductie aan te pakken. Dit is zonder meer van belang met het oog op het komende inzaaiseizoen dat over een maand of twee zal aanvangen. Op dit moment vindt de voorjaarsoogst volop plaats.

De heibel rond de padieopkoopprijs heeft met de huidige oogst te maken. Padieboeren vinden dat de opkoopprijs die de rijstverwerkers ze aanbieden veel te laag is. Prijzen van tussen de SRD 350 en SRD 400 zijn volgens hen verlieslatend. 

Zware concurrentie bij export 

Rijstverwerkers daarentegen zeggen, dat ze op de wereldrijstmarkt moeten concurreren, en dat de prijzen die ze aanbieden daarmee te maken heeft. Bovendien zouden hun schuren nog vol zitten met padievoorraden van de vorige oogst. Die hadden zij tegen een prijs van SRD 500 opgekocht. Hun exportprijs voor witte rijst op basis van die opkoopprijs zou niet concurrerend genoeg zijn. Ze ondervinden geduchte concurrentie van Guyanese rijst. Na hevige protesten van padieboeren  en spoedinterventie van een regeringsdelegatie zijn de verwerkers/exporteurs twee weken geleden overstag gegaan met een prijs van maximaal SRD 425.

De week daarop, tijdens het rijstoverleg, is de richtprijs van SRD 470 afgesproken. In de praktijk worden prijzen aan padieboeren aangeboden van tussen de SRD 420 en SRD 460 per baal van 79 kilogram.

Bramdew Rampadarath, voorzitter van de Vereniging van Padieproducenten (VPP), zegt desgevraagd aan Dagblad Suriname. dat verschillende rijstverwerkers verschillende opkoopprijzen aanbieden. Tot gisteren, zondag 10 april, is hem geen opkoopprijs bekend die op de richtprijs van SRD 470 ligt of daarboven. De VPP-voorzitter wijst erop, dat volgens calculaties van zijn organisatie de opkoopprijs op SRD 516 moet komen te liggen. Hierin zit voor de padieboer een winstmarge van 15%. Elk prijs die onder de SRD 516 wordt aangeboden betekent volgens Rampadarath dat de boer op verlies draait.

Met betrekking tot het te installeren rijstoverlegorgaan zegt de VPP-voorzitter, dat zijn organisatie in de afgelopen periode op geen enkele manier door de regering is betrokken bij gesprekken. Bij het rijstoverleg van vorige week in Paramaribo was de VPP ook niet betrokken. Rampadarath kan zich dat niet voorstellen. Volgens hem is de VPP de grootste padieboerenorganisatie met ruim 600 aangesloten leden.

SS

error: Kopiëren mag niet!