“Suriname moet gaan naar markt- en beroepsgericht onderwijs”

“We moeten gaan naar markt- en beroepsgericht onderwijs. Het onderwijssysteem moet gediversifieerd worden en voldoen aan de vraag van de markt.” Woorden van president Chandrikapersad Santokhi donderdag 7 april bij de officiële ingebruikname van vier praktijklokalen op de LBO Meerzorg.

De uitbreiding van de onderwijsinstelling houdt verband met het Technical and Vocational Education and Training (TVET)-project. Dit project heeft als doel verbetering en vernieuwing van het Lager Beroepsonderwijs (LBO). In dit kader worden op twaalf scholen in verschillende districten praktijklokalen bijgebouwd of gerenoveerd. Het project wordt gefinancierd door de Islamic Development Bank (IsDB).

President Santokhi bracht het geheel in lijn met de ontwikkelingen die zich in de wereld en de regio aan het voltrekken zijn. Er is in de wereld een structurele behoefte aan voedsel; een behoefte die alleen maar zal toenemen. Suriname heeft de potentie en het potentieel aan grond om in deze behoefte te voorzien. Het staatshoofd stelde dat beroepsgerichtonderwijs in dit kader een vereiste is. Ook wanneer het gaat om de opkomende olie- en gasindustrie. De local content die hierin zal participeren, zal een spin-off effect hebben naar alle sectoren. Santokhi benadrukte, dat de markt hierop voorbereid moet worden.

Volgens hem moet er snel op deze ontwikkelingen ingespeeld worden. Zich richtend tot minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) stelde het staatshoofd, dat er meer praktijkscholen nodig zijn. “Dat is de toekomst van Suriname”, aldus president Santokhi, eraan toevoegend dat er in het praktijkberoep veel mogelijkheden zijn. Het zijn volgens hem deze mensen die de ruggengraat van de economie gaan vormen.

error: Kopiëren mag niet!