Gym in buitenlucht te Commewijne moet gezonde leefstijl stimuleren

Het district Commewijne beschikt sinds donderdag 7 aprill over de eerste outdoor gym, een open air sportfaciliteit die volgens president Chandrikapersad Santokhi een gezonde leefstijl moet helpen stimuleren. Hij mocht deze accommodatie in gebruik nemen. De gym te Nieuw-Amsterdam is mede door ondersteuning van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) tot stand gekomen. Het is in navolging van het Safe Exercise Area-project dat vorig jaar werd gestart met als doel sporten en bewegen aan te moedigen.

Het plan van de regering is volgens president Santokhi om in alle wijken een healthy lifestyle unit te hebben, waar eenieder terecht kan voor gezinscoaching en begeleiding. Het is de bedoeling dat deze units bemenst worden door overtollige ambtenaren die op basis van selectie en vrijwilligheid getraind zullen worden.

Het staatshoofd stelt dat door te sporten en bewegen minder personen specialistische behandeling nodig zullen hebben, ook zullen er minder medicijnen gebruikt worden. Volgens hem is er een groot aanbod van patiënten bij ziekenhuizen. Dit kan voorkomen kunnen worden indien mensen over een goed dieet, goede voorlichting, begeleiding en beweging kunnen beschikken. De behandeling van chronische ziekten drukt zwaar op de zorg en 80% van het budget van het ministerie van Volksgezondheid gaat naar de curatieve zorg. 

President Santokhi: “We moeten een andere levenshouding gaan aannemen; a healthy lifestyle door meer te bewegen. Door goede voeding en voorlichting kunnen gezinnen en personen beter begeleid worden.”

Het staatshoofd memoreerde de Internationale Dag van de Sport (6 april) en de Internationale Dag van de Gezondheid (7 april). Hij wees op het belang van gezondheid en plaatst de betekenis van de outdoor gym in het kader van het gezondheidsbeleid van de regering.  

President Santokhi meent, dat de outdoor sportfaciliteit mensen bij elkaar zal brengen en daarmee eenheid zal stimuleren. “Gezonde personen vormen een gezonde gemeenschap en dat betekent meer productie”, stelt het staatshoofd.

error: Kopiëren mag niet!