Nog geen zicht op behandeling hoger beroep 8-decemberstrafproces

Advocaat Hugo Essed heeft tegenover lokale media gesteld, dat er nog geen zicht is op de aanvang van het hoger beroep van voormalig president en legerleider Desi Bouterse in het 8-december strafproces. Het Hof van Justitie had eerder aangegeven, dat ernaar gestreefd wordt om in het eerste kwartaal van 2022 te starten. Essed stelde, dat hij zich kan voorstellen waaraan dat ligt. De rechterlijke macht is bezig met het vergroten van efficiëntie en er kan sprake zijn van overmacht. Het Hof heeft veel werkzaamheden. Toch hoopt de jurist, die de nabestaanden van de decembermoorden bijstaat, dat het proces snel begint.

Essed stelt te verwachten, dat de zaak snel afgehandeld kan worden, omdat naar verwachting Bouterse zich gaat beroepen op zijn zwijgrecht. Hij kan zich niet verdedigen. Brute moord is moord, aldus Essed. 

Decembermoorden

De Decembermoorden of 8 decembermoorden is de gangbare term voor het in de nacht van 7 op 8 december en op 9 december 1982 martelen en vermoorden van vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse. Voorzichtig kan gesteld worden, dat de gebeurtenissen in december 1982 de meest controversiële en gevoeligste zijn in de post-onafhankelijkheid van Suriname. Zowel in Suriname en bij de Surinamers in Nederland heeft deze gebeurtenis diepe sporen achtergelaten. De Nederlandse regering bevroor als reactie de ontwikkelingshulp aan Suriname. De zaak heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van zowel het sociaal-maatschappelijke alsook het politieke in ons land. 

Belastende verklaring, requisitoir en eis

Ruben Rozendaal is van de getuigen tevens verdachten die belastende verklaringen heeft gelegd tegen Bouterse, zijn voormalige makker. Hij kwam eerst uit met ontlastende verklaringen, maar liet deze verklaring intrekken. Hij verklaarde op 23 maart 2012 onder ede voor de rechter, dat Desi Bouterse destijds persoonlijk Cyrill Daal en Surendre Rambocus had doodgeschoten. In zijn nieuwe verklaring zei Rozendaal, dat Bouterse ook verantwoordelijk was voor de dood op Roy Horb, Roy Tolud en Wilfred Hawker. Hij verklaarde ook, dat Bouterse een drugsdealer en wapenhandelaar was. In december 2017 pleegde Rozendaal zelfmoord. Auditeur-militair Roy Elgin gaf in zijn requisitoir aan, dat de decembermoorden van 1982 ‘na kalm beraad en rustig overleg’ hebben plaatsgevonden. De voorbedachten rade is volgens hem voldoende komen vast te staan. De verdachte Desi Bouterse had tijd genomen om zich te beraden op het te nemen besluit. Hij had de gelegenheid gehad na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad en zich daarvan rekenschap te geven. Na een uitgebreid zijn requisitoir kwamen de strafeisen. Auditeur-militair Elgin stelde dat het bewijs niet is geleverd dat hoofdverdachte Desi Bouterse zelf heeft geschoten. Hij was wel aanwezig in Fort Zeelandia. Bouterse heeft steeds ontkend dat hij aanwezig was in het fort tijdens de moorden. Elgin eiste twintig jaar onvoorwaardelijk tegen hoofdverdachte Bouterse. Hij is medepleger van de moorden, concludeerde het Openbaar Ministerie.

Uitspraak en verzet

Op 29 november 2019 werd hoofdverdachte Desi Bouterse tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Nog zes andere verdachten werden tot straffen van tien of vijftien jaar veroordeeld.  Tegen geen van de veroordeelden werd een arrestatiebevel uitgevaardigd. Bouterse tekende verzet aan. Hij verscheen uiteindelijk in 2020 toch voor de rechter. Destijds was hij nog president. Dat leidde tot enige problemen. Na de eerste zitting in de verzetzaak hield Bouterse een grote meeting met politieke toon op het plein. Hij stelde, dat de rechters hem met respect hadden behandeld. De veroordeelde bleef echter erbij, dat de zaak een politiek proces is dat geleid wordt door witte mannen.

De verzetzaak van Bouterse werd relatief snel behandeld. In augustus vorig jaar werd hij in verzet veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor medeplegen van moord op 15 personen op 8 december 1982. Zijn advocaat tekende hoger beroep aan. 

error: Kopiëren mag niet!