Trinidad & Tobago en Barbados willen rundvlees en vlees van kleine herkauwers uit Suriname

Minister Parmanand Sewdien van het Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft tijdens een conferentie van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) onlangs in Ecuador bilaterale gesprekken gevoerd met zijn collega-ministers Avinash Sing van Trinidad & Tobago en Indar Weir van Barbados. De twee bewindslieden willen rundvlees, maar vooral vlees van kleine herkauwers uit Suriname betrekken. “De vraag is enorm en Suriname kan op die vraag inspelen”, zegt minister Sewdien. 

Op jaarbasis bedraagt de vraag gezamenlijk ongeveer 5.000 ton vlees. LVV is reeds bezig met voorbereidingen om de quarantaineruimten in orde te maken voor import van fok- en vermeerderingsmateriaal. Binnen een maand zullen veeboeren, die belangstelling hebben om deel te nemen aan dit programma, uitgenodigd worden voor bespreking en uitwerking van het traject, waarbij afspraken gemaakt zullen worden omtrent zowel technische als sanitaire aspecten.

Wat pluimvee betreft geven beide landen aan reeds zelfvoorzienend te zijn. Voor bepaalde groente- en fruitsoorten bestaan er ook exportmogelijkheden. Het Food and Agriculture Institute (FAI) exporteert wekelijks reeds 8 tot 10 containers bacoven naar beide eilanden. Ook de export van varkensvlees naar Barbados komt goed op gang. 

Tijdens een bezoek deze week aan Barbados van de ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Financiën en Planning zullen deze onderwerpen ook aan de orde komen.

error: Kopiëren mag niet!