Caribbean Airlines terug op Paramaribo met splinternieuwe 737 MAX

SLM vooralsnog vlootloos 

De Caribische luchtvaartgigant Caribbean Airlines keert terug op de route Paramaribo-Port of Spain. Het bedrijf doet dat nu met de splinternieuwe 737 MAX toestellen van Boeing. Dinsdag werd het model toestel voor het eerst verwelkomd op de Johan Adolf Pengelluchthaven te Zanderij. Na ruim 2 jaar keert Caribbean Airlines, ook bekend als BW, terug naar Suriname met twee keer per week lijnvluchten tussen POS (Port of Spain, Trinidad) en PBM (Suriname).  

Interesse voor vluchten naar Paramaribo groeit

De interesse voor lijnvluchten naar Paramaribo is aan het groeien. In de luchtvaartwereld is de herstel inmiddels volledig op gang gekomen. Wereldwijd schijnt het aantal vliegreizen langzamerhand weer de pre-Covid niveaus te halen. Paramaribo met de luchthaven op Zanderij, de Johan Adolf Pengelluchthaven, is daar niet op achter gebleven.

Inmiddels hebben bijna alle carriers hun operaties hervat. Ook schijnt er bij overige luchtvaartmaatschappijen interesse te zijn om Suriname aan te doen. Eerder gaf het ministerie van Transport. Communicatie en Toerisme (TCT) aan, dat zij zich sedert 2020 buigt over aandachtspunten en vraagstukken vanuit de sector “Transport” met betrekking tot gestrande passagiers als gevolg van de Covid-19-pandemie. Met betrokkenheid van de Associatie van Reisagenten in Suriname (ASRA) heeft het ministerie overleg gehad met respectievelijk COPA, GOL en Caribbean Airlines. Ook het regionale Caribbean Airlines heeft toestemming gekregen om lijndiensten te hervatten op de route Paramaribo-Port of Spain vv. Dit gebeurde na overleg met de carrier en TCT onder minister Albert Jubitana. 

Caribbean bestelt toestellen bij Boeing 

Het bedrijf heeft een order geplaatst voor twaalf Boeing 737 MAX 8-toestellen. Die moeten de huidige Boeing 737-800’s de komende jaren vervangen. De nieuwe vliegtuigen zijn niet alleen zuiniger en stiller, maar kunnen ook verder vliegen. Aan boord van de Boeing 737 MAX 8 komen bij Caribbean Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van Trinidad & Tobago, in totaal 160 stoelen. Die staan verdeeld over drie klassen. Naast twaalf Boeing 737-800’s, die elk 150 stoelen tellen, beschikt Caribbean Airlines op dit moment ook over vijf ATR 72-600’s voor regionale vluchten. De gloednieuwe toestellen voor het Caraïbisch bedrijf komen rechtstreek van de Amerikaanse fabrikant Boeing. De Covid-pandemie heeft ook haar effecten op dit bedrijf. Onlangs maakte Caribbean Airlines bekend dat ruim 450 personeelsleden worden ontslagen. Dat komt neer op 25 procent van het huidige personeel. 

SLM vooralsnog vloot-loos

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, doet het momenteel heel anders. Het bedrijf staat er zwaar bij momenteel. De Boeing 777-200 die binnengebracht was voor de Trans Atlantische vluchten, heeft haast geen commerciële vluchten uitgevoerd. Het regionaal verkeer wordt nu met gehuurde toestellen uitgevoerd. De SLM is op dit moment vlootloos. Onlangs werd het in Miami aan de ketting gelegde B737-700 vliegtuig (PZ-TCT) van de SLM teruggeven aan de huurder. Het toestel zal geen deel meer uitmaken van de SLM. Vluchten in de regio zullen tot nader order met ingehuurde vliegtuigen worden onderhouden. De vluchten naar Amsterdam worden met een ingehuurde Airbus van Air Belgium uitgevoerd.

error: Kopiëren mag niet!