Project Historische Database Suriname en Curaçao vergemakkelijkt zoektocht naar voorouders

Het project de Historische Database Suriname en Curaçao is een  samenwerking van het Nationaal Archief Suriname, Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, en dr. Coen van Galen, universitair docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit project wordt ondersteund door het Nationaal Archief Nederland, het Nationaal Archief Curaçao en de Stichting voor Surinaamse Genealogie. De bedoeling van het project is om een database te maken van de hele bevolking van Suriname tussen ongeveer 1830 en 1950.

Dr. Van Galen zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat het belangrijk is dat iedereen in Suriname en mensen buiten Suriname met Surinaamse wortels het recht heeft om zelf op zoek te gaan naar zijn of haar voorouders. De meeste mensen in Nederland kunnen thuis van achter hun computer zonder moeite hun familiestamboom uitzoeken. Hij vind dat inwoners van Suriname dat ook moeten kunnen doen. Bovendien is het papier van deze oude akten en registers heel kwetsbaar. Door het te scannen en een database te maken blijft het voor de toekomst bewaard.

“De wetenschappelijke reden is, dat de Surinaamse archieven een unieke kans bieden om onderzoek te doen naar een koloniale samenleving in de tropen, inclusief mensen die in slavernij leefden of in contractarbeid. Door alle individuele levens te reconstrueren uit de archieven kunnen we de levenspatronen zien die daarachter zitten. Dit soort onderzoek is in het verleden gedaan voor bijvoorbeeld Nederland en Zweden, maar er is altijd gedacht dat het niet mogelijk zou zijn om dergelijk onderzoek te doen in een tropische samenleving. We hebben ontdekt dat dit in Suriname wel kan, omdat de bevolkingsregistratie hier heel precies was en gelukkig het grootste deel van die registratie bewaard is gebleven. Op dit moment werken we aan de publicatie van de akten van de burgerlijke stand. Ook dat gebeurt met vrijwilligers, de vrijwilligers werken thuis achter hun computer en voeren alle informatie in door het over te schrijven van de scan. Het is een project van lange adem.”

Kosten verbonden aan dit project

“Uiteraard zijn er kosten aan verbonden. De archieven moeten eerst goed worden geïnventariseerd, daarna vaak gerestaureerd en dan gescand. Ook het online platform waar de vrijwilligers op werken kost geld. Gelukkig worden veel kosten gedeeld en betaald door de deelnemende organisaties en hebben we geld gekregen van de Gerda Henkel Stiftung om de archieven van de burgerlijke stand te restaureren en te scannen. Het budget daarvoor is bijna Euro 160.000, zo’n SRD 3.6 miljoen, dus het is te begrijpen dat dit een grote klus is waar het Nationaal Archief Suriname enkele jaren mee bezig is.”

Vrijwilligers gezocht

“Wij zoeken voor het invoeren van de burgerlijke stand akten nog vrijwilligers. Het is werk dat iedereen thuis kan doen, net zo lang als het uitkomt en op elk tijdstip van de dag. Er zijn alleen een computer en internet voor nodig. Het is handig om enige kennis te hebben van ouderwetse handschriften of van burgerlijke stand akten, maar we bieden voor iedereen een goede handleiding, online trainingen en een forum waarop vrijwilligers met hun vragen terecht kunnen.”

“Iedereen die wil deelnemen kan zich aanmelden op dit forum: https://hdsc.ning.com. Op het forum staan ook de handleidingen en een link naar de invoerpagina, waar u de akten kunt invoeren. Doe mee! Want alleen samen kunnen we het verleden van Suriname en het verleden van uw familie online openbaar maken”,  aldus Van Galen.

IS

error: Kopiëren mag niet!