President Santokhi: “Prijzen in winkels nog steeds te hoog, er moet betere controle komen”

De prijzen in de winkels zijn nog steeds te hoog, ondanks de verhogingen op de verschillende sociale uitkeringen en nog wel in vergelijking tot de, nu, stabiele koers en de invoerrechtvrije basisproducten. Tot deze conclusie kwam president Chandrikapersad Santokhi in een radio bel- en vraagprogramma op maandag 4 april.

Hij zei, dat er een nog betere controle zal komen vanuit het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie in samenwerking met het ministerie van Justitie en Politie om de consument te beschermen. 

“Opheffen aantal schakels tussen importeur en winkelier”

Ondanks de verhogingen op sociale uitkeringen als de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) en de Algemene Kinderbijslag (AKB) lijkt het met de hoge prijzen maar niet beter te gaan. De hoge prijzen in de winkels zijn te wijten aan de vele schakels die er zijn tussen de importeur en de winkelier. Als een aantal van deze schakels wordt opgeheven dan zouden de prijzen betaalbaarder zijn. De overheid kan wel zelf gaan importeren, maar laat het toch liever in handen van de particuliere sector, omdat dit anders gelegenheid biedt tot corruptie.

De regering tracht degenen die alleen van AOV leven en toch nog niet uitkomen een extra SRD 100 te bieden. “Men mag niet minder ontvangen dan dat waarop men recht heeft”, benadrukte de president. Toch hamert het staatshoofd op het zelfvoorzienend karakter dat moet terugkeren in Suriname. “Wij moeten producten van eigen bodem stimuleren en consumeren, om minder afhankelijk te zijn van de import, vooral in deze tijd van crisis.” Bij prijsstijgingen moeten uit extra inkomsten maatregelen getroffen worden zodat kruissubsidie mogelijk wordt. 

“Schuldpositie is onder controle, er is genoeg geld”

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vraagt naar subject subsidiering. Dit betekent, alleen diegenen subsidiëren die het daadwerkelijk nodig hebben. Het sociaal vangnet programma is voor hen die bescherming nodig hebben en moet nog helemaal uitgewerkt worden. De president geeft toe dat dit wat sneller kan, vooral omdat het geld hiervoor, 30 miljoen, reeds klaar ligt. De subjecten moeten de financiële middelen aangereikt krijgen om te kunnen overleven zodat hun koopkracht sterker wordt. Er is in elk geval genoeg geld om het land uit de financiële crisis te halen. Volgens het staatshoofd is de schuldpositie van Suriname onder controle.

error: Kopiëren mag niet!