MinOWC kan rekenen op steun UNICEF bij vernieuwingsproces onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) mag in het proces van vernieuwing van het onderwijs rekenen op ondersteuning van het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF). Dit bleek tijdens het bezoek van de Regio Directrice voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied van UNICEF, Jean Gough, aan minister Marie Levens. De Regio Directreuce wilde van de minister weten wat de bijdrage van de internationale organisatie mag zijn.

Gough, die vrijdag 1 april te gast was op het ministerie, is goed gestemd over de huidige ontwikkelingen van het onderwijsvernieuwings proces. De vernieuwing is nodig, aangezien het oude systeem afgestemd was op slechts een derde van de bevolking. Ze is het eens met de bewindsvrouwe, dat Suriname niet alleen uit de kustvlakte bestaat. 

Uit Gough’s ervaring is gebleken dat jongeren regionaal bijna geen heil meer zien in het afronden van een studie. De aansluiting op de lokale arbeidsmarkt is immers slecht. Minister Levens verzekerde haar dat daar in Suriname wel rekening mee wordt gehouden. De bewindsvrouwe wil gaan naar zogenoemd gecontextualiseerd onderwijs, waarin gewerkt wordt met de vaardigheden die de kinderen al hebben.

Gough wilde verder weten of er naschoolse programma’s voor achtergestelde kinderen in de pijplijn zitten. De minister is voornemens om dit te doen, maar er zijn vooralsnog geen financiën beschikbaar. “We kunnen de leerlingen niet tot 5 uur houden zonder ze een lunch aan te bieden. Dat kost geld,” aldus Levens. Er is moet ook een budget komen voor het betalen van overuren aan de leerkrachten of het in dienst nemen van extra krachten.

Er is wel een schoolvoedingsprogramma gestart, waarbij de leerlingen van ontbijt (een broodje en een bacove) worden voorzien.

error: Kopiëren mag niet!