Bewondering voor Ashna’s strijdhaftig optreden

Het moedig en strijdhaftig optreden van Ashna Surjbali (38) tijdens de heftige protestactie van Nickeriaanse padieboeren woensdag nabij de Henarbrug, heeft bij velen in de samenleving grote bewondering opgeroepen. Ashna was de enige vrouw temidden van alle mannelijke protesterende boeren.

Er werd heftig geprotesteerd tegen de plotselinge daling van de padieopkooprijs van SRD 470 naar SRD 400 en zelfs SRD 380. Het vorig seizoen lag de opkoopprijs rond de SRD 500. De padieboeren zien de logica van de lagere opkoopprijs niet, temeer daar bijna alle kosten, zoals die voor kunstmest, grondbewerking en andere inputs, minimaal twee keer zoveel zijn gestegen.

“Met de huidige verlaagde opkoopprijs komen we niet uit onze kosten, zullen we onze schulden niet kunnen betalen en moet ik mijn gezin nog verzorgen”, zegt Ashna aan Dagblad Suriname wanneer haar gevraagd wordt wat haar gedreven heeft om mee te protesteren. Het gaat bij haar en alle andere padieverbouwers om hun leven en levensonderhoud. Dat verklaart volgens haar de heftigheid van de protestactie afgelopen woensdag. Ashna viel daarbij heel erg op met haar moedig en strijdlustig optreden. Ze schuwde de verbale confrontatie met de politie en overige ordehandhavers niet.

Uit live beelden van de Nickeriaanse Facebook-pagina Actionnieuws Suriname was duidelijk te zien dat deze jonge Surinaamse vrouw opkwam voor haar belang en die van de padieboeren. Dat ze zich diezelfde middag op het politiebureau moest aanmelden en daarbij van een dienstdoende inspecteur de waarschuwing kreeg, dat ze in het vervolg in de boeien zal worden geslagen vat zij op “als risico dat je loopt als je opkomt voor je belang”.

“De politie doet haar werk en ik vervul mijn plicht voor mezelf, mijn gezin en alle andere padieboeren in Nickerie”, zegt ze heel zelfverzekerd, aangevende dat ze zich daarbij niet laat intimideren.  

Ashna kreeg de waarschuwing van de politie voor het actief doen blokkeren van de weg. Ashna Surjbali en haar man Rohiet verbouwen padie op twee percelen land met een gezamenlijke grootte van 20 haectare in de omgeving van Hampton Court Polder. Ze heeft 3 kinderen, waarvan de oudste 17 jaar en de jongste 6 jaar is.

Voor haar moed en strijdhaftig optreden verdient deze jonge Surinaamse vrouw een grote “big-up!”

SS   

error: Kopiëren mag niet!