Reshuffling

De regering weet al geruime tijd dat een aantal zaken intern niet klopt. In alle haast heeft men ministers benoemd, soms met minder kwaliteit en heeft met honderden Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht ingevuld. Veel van hen deugen van geen kant, maar ze moesten een functie krijgen vanwege verkiezingsinzet, het gaat dus om een indirecte vorm van terugbetaling voor hun diensten.

Sommigen kregen gewoon een post vanwege hun economische macht en door invloed van hun moederland, wat in elk geval niet Suriname is.

Belachelijk

Belachelijk en onfatsoenlijk is het, dat de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Albert Ramdin, komt bekendmaken dat er een reshuffling op komst is. Belachelijk, omdat hij niet de persoon is die benoemt en ontslaat en nog minder is hij de woordvoerder formeel van de regering en of van de president.

Hiermee is maar weer eens aangetoond dat de zogenaamde woordvoerder van de president, Alven Roosveld, daar voor spek en bonen is.

Onfatsoenlijk is het dat er een melding formeel komt, die nu alle ministers en leden van Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht slapeloze nachten zal bezorgen. Want, wie gaat er nu uit en waarom?

Dit soort mededelingen op zo’n manier is typisch een Derde Wereld-stijl en een vertoning van macht en niet van kennis.

Nog grappiger is het, omdat het wordt gezegd door de minister van BIBBIS die feitelijk zegt, dat iedereen eruit geschopt kan worden, behalve hij.

Geen 1 april-grap

Een tweede recente opmerkelijke zaak is de aanstelling per 1 april van luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen als waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger en, dat is geen 1 april-grap. Jammer dat ze geen andere datum hebben gekozen. Nu denkt mogelijk eenieder dat het dus wel een 1 april-grap is.

Als China nu denkt, dat het leger van Suriname ‘in Chinese handen’ is vanwege de naam Kioe A Sen dan komt China bedrogen uit. Het gaat om typische echte Surinamers met Chinese namen en vaak genoeg zonder een supermarkt of restaurant. Kolonel Henri van Axeldongen gaat eerst met verlof, daarna met pensioen. Dus niet fysiek meer aanwezig, maar hij houdt de functie wel vast.

Dan gaat het niet perse om hem, maar dat is het kromme systeem van de staat waarom iemand gewoon moet wachten om benoemd te worden. Dus, maar in de wachtkamer zitten.

Het zou toch een keer leuk zijn als de minister van Defensie komt vertellen hoeveel topmilitairen in functie-rang Suriname heeft en wie nog allemaal met bezoldiging geen dienst meer vervult.

Met een goed overzicht zouden wij er een paar kunnen sturen naar Oekraïne om praktisch hun kunnen te tonen.

Tijdens het militair bewind van Bouterse vielen de “sterren” uit de hemel. Nu is het wel gewenst de juiste militairen met “sterren” te hebben.

Ook wordt het nu tijd het Surinaamse leger te herbekijken, dat volgens oud militair denken is ingericht en het land niet kan onderhouden.

Dhr. Gezinius Pinas

error: Kopiëren mag niet!