C-47 eist slechts inflatie compensatie van de particuliere sector

Op het moment concentreert C-47 zich op cao- en andere onderhandelingen met werkgevers in de particuliere sector. De aangesloten lidbonden eisen voorlopig slechts, dat de inflatie van de twee afgelopen jaren wordt gecompenseerd. De degens kruisen over looneisen, secundaire en andere voorzieningen volgt op een later tijdstip. 

C-47 is realistisch

Voorzitter Robby Berenstein: “De onderhandelingen komen op gang. Cao of loonvoorstellen worden ingediend. Enkele onderhandelingen verkeren in een afrondende fase. Aan de onderhandelingstafel komen ook argumenten over de positie van de werkgever voor.  C-47 is realistisch, niet alle bedrijven zijn in staat om de werknemers volledig tegemoet te komen. Daarom wordt voorlopig slechts inflatiecompensatie geëist. Er wordt geen genoegen genomen met minder.”

Nekslag

Berenstein: “De uitvoering van het IMF-hersteltraject is pijnlijk. Het kan niet succesvol worden uitgevoerd, omdat de zwaarste lasten worden afgewenteld op de werkende klasse. De prijzen van eerste levensbehoeften, producten, goederen, dienstverlening en nutsvoorziening die zijn gebaseerd op de koers voor buitenlandse valuta zijn een nekslag. De door de regering getroffen compensatiemaatregelen verzachten de nood onvoldoende.”

BTW

“Het komende btw- belastingsysteem zal de werkende klasse verder treffen. De kleine man zal weer het zwaarst getroffen worden. Er is weinig of niets bekend over de vorderingen die er worden gemaakt bij de voorbereiding om te komen tot de invoering van btw. De regering heeft aangekondigd, dat het in juni zal worden doorgevoerd. Gezien de moeilijkheden er omheen geloof ik niet dat juni zal worden gehaald.”

Audits bij multinationals

Het verbaast C-47, dat de regering door middel van vermogensbelasting probeert om de staatskas te versterken, maar niet aanklopt bij de multinationals. De goudprijs is gestegen, de productie is toegenomen. De multinationals boeren goed. Suriname heeft daarvan geen profijt. Audits zijn gerechtvaardigd. Het is een goede manier om aan te tonen of er wel of niet voldaan wordt aan verplichtingen.

Waarop heeft Suriname recht?

Berenstein: “Suriname doet er goed aan om rond de tafel te gaan zitten met de multinationals en nagaat waarop Suriname recht heeft. Het gaat niet om het openbreken van overeenkomsten, maar om audits. De buitenlandse maatschappijen dienen ook bij te dragen. Het is niet alleen een kwestie van afgraven en wegdragen.”

HD

error: Kopiëren mag niet!