Lokale benzineprijs relatief laag ondanks oorlog in Oekraïne

Wereldmarktprijzen blijven fluctueren 

De Surinaamse benzineprijs bij de pomp blijft internationaal gezien nog aardig aan de lage kant. In de kustvlakte wordt ongeveer 92 dollarcent voor een liter benzine betaald. In Nederland wordt deze dagen de op een na hoogste benzineprijs per liter betaald in de wereld. Daar moet omgerekend ongeveer 2,50 dollar per liter worden betaald. De goedkoopste benzine is vooralsnog in Venezuela. Een liter kost daar nog geen twee honderdste Amerikaanse dollarcent (0.025). 

Schommelingen 

De olieprijzen daalden maandag met bijna 6% nadat het financiële centrum van China, Shanghai, een lockdown had aangekondigd om een golf van Covid-19-infecties in te dammen. Dat leidde tot hernieuwde angst voor een verminderde vraag. Brent-olie daalde met $ 7,13 of 5.9%, tot $ 113,52 per vat. De olieprijzen schoten omhoog nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, waarbij de prijs van ruwe Brent-olie op een gegeven moment het hoogste punt in de buurt van 14 jaar bereikte. De benzineprijs aan de pomp blijft voorlopig nog torenhoog. Dat is als gevolg van een aantal factoren.

Gevolgen voor Staatsolie

Staatsolie directeur Annand Jagesar stelde onlangs via lokale media, dat oorlog nooit goed is. Maar hij stelde voorzichtig ‘ala hogri ey tjar wan bun’. Staatsolie zal meer inkomsten krijgen door de verhoogde olieprijs sinds oorlog. Volgens hem heeft de oorlog van Rusland tegen Oekraïne een enorme invloed op de wereldmarktprijs van olie. De prijs van olie is verhoogd. Voor Staatsolie betekent dit meer inkomsten. Het bedrijf kan dan meer dividend afdragen aan de staat door de verhoogde inkomsten. Staatsolie produceert niet genoeg voor de lokale markt, waardoor de consument afhankelijk is van import olie die veel duurder is, aldus CEO Jagessar.

Grote gevolgen 

Rusland is de op twee na grootste olie-exporteur en enkele westerse landen, zoals de VS en Canada, hebben besloten de invoer uit het land stop te zetten als reactie op de oorlog in Oekraïne. Het betekent dat de vraag naar olie van andere producenten is toegenomen, wat heeft geleid tot hogere prijzen. De prijzen stegen meer in aanloop naar de besprekingen deze week tussen de regeringen van de Europese Unie en de Amerikaanse president Joe Biden over een reeks toppen die tot doel hebben de reactie van het Westen op Moskou over de invasie van Oekraïne te verharden. 

error: Kopiëren mag niet!