Weer toeloop bij ATM’s

Het afgelopen weekend in de huidige “eind van de maand” periode was er weer sprake van een toeloop van mensen bij de verschillende ATM’s (pinautomaten) in het land.  Hoewel deze keer iets minder druk dan de vorige maand, was de toeloop toch nog van enig belang.

Rene van Rooij, directielid bij De Surinaamsche Bank (DSB), zegt in een reactie tegen Dagblad Suriname, dat de bank terdege bewust is van dit maatschappelijk verschijnsel en dat de bank voortdurend bezig is samen met alle andere actoren te werken aan het brengen van verlichting voor de klanten. “Als bank zijn wij ervan bewust dat de klanten op dit stuk verbetering van de dienstverlening willen, en daar richten wij maximaal onze inspanningen ook op. We lopen niet weg van onze verantwoordelijkheid”, aldus Van Rooij.

Volgens hem zijn in de afgelopen weken in organisatorisch en logistiek opzicht verbeteringen aangebracht. Dat is ook de reden waarom de drukte in het afgelopen weekend iets minder is geweest. De bank was voorbereid op de toeloop en had de nodige maatregelen getroffen. In aanloop en tijdens het weekend hebben de desbetreffende afdelingen bij de bank samen met de stichting bankbeveiliging overuren gedraaid om de ATM’s meerdere malen gedurende de dag te hervullen. Het is volgens hem aardig gelukt, maar het moet nog beter uitpakken voor het publiek.

Van Rooij garandeert dat het bij de eerstvolgende “eind van de maand” periode iets beter wordt.

Hij begrijp de irritatie bij het publiek, maar vraagt ook begrip dat er logistiek heel veel om de hoek komt kijken om de ATM’s tijdig te hervullen. De bank heeft zich vooralsnog gericht op het tijdig hervullen van de ATM’s bij de verschillende filialen. Daar kan het een stukje sneller en efficiënter. Ook met de veiligheid scheelt dat een heleboel. In het weekend zijn de ATM’s bij de filialen meerdere keren per dag hervuld geworden. Bij de overige plekken lukt dat nog niet zo goed vanwege logistieke zaken, zoals de afstand en beveiligingszaken die in acht moeten worden genomen.

De behoefte aan cash geld in de samenleving blijft volgens hem ondanks alle inspanningen van de banken toch nog groot. Dit komt ook mede vanwege het feit, dat niet alle detailhandel over POS-apparaten beschikken. Dat de ATM’s snel leeg raken komt door de waardevermindering van de SRD in de afgelopen periode. Men heeft meer geld nodig om bijvoorbeeld hetzelfde product of dienst te kopen. Aan de andere kant kunnen de ATM-apparaten maar een maximale hoeveelheid biljetten aan.

Over het hele land zijn er ongeveer 120 ATM-machines. De DSB beschikt daarvan over 50.

SS      

error: Kopiëren mag niet!