Huiswerk voor Menzo

De prestaties van de nationale heren voetbalselectie zijn relevant en belangrijk, ook en vooral in economische moeilijke tijden. Het brengt het volk, dat ook politiek verdeeld is, bij elkaar en Natio bindt het volk. Bovendien is elke keer wanneer Natio speelt, er een periode van 3-4 dagen waar het volk ontsnapt aan de moeilijke economische tijden die we meemaken. Er is dan spanning, enthousiasme en hoop. De nieuwe bondscoach Stanley Menzo heeft zijn eerste echte wedstrijd op niveau zondagochtend gehad in Thailand. Het Zuidoost-Aziatisch land staat op no. 112 op de Fifa ranglijst terwijl Suriname staat op no. 140. Het verschil is 28 plekken. Thailand had in deze window zijn tweede wedstrijd terwijl Suriname slechts 1 wedstrijd speelde. In de eerste helft speelde Thailand op een zeer hoog tempo vergeleken met het tempo van Suriname. De Surinaamse profs kwamen nauwelijks aan de bal, de Thaise keeper was zeer zelden in beeld. Het was duidelijk dat Suriname een zeer lage balcirculatie en handelingssnelheid had. Suriname heeft een paar oudere spelers en dat bleek duidelijk in deze wedstrijd. Na heel hoog balbezit en noeste arbeid werd de eerste helft met 1-0 afgesloten in het voordeel van Thailand. Dat was een stand die overeenkwam met de spelverhoudingen in die helft. In de tweede helft kwam een herboren Natio voor de dag. Vooral spelers als Abena, die steeds weer op de reservebank blijft zitten om onduidelijke redenen, Roscello Vlijter, Jeredy Hilterman en Florian Jozefzoon brachten verandering in het spel. Het waren de jonge spelers die verandering in het spel brachten waardoor ook Tjarron Cherry beter ging spelen. Het leek er in de eerste helft er zeker op dat Menzo de lessen uit de cruciale wedstrijden die Suriname op weg naar Qatar verloor, niet had geleerd. Deze wedstrijd heeft weer eens, voor de derde keer een aantal zaken blootgelegd. De trainer moet zich zwaar gaan beraden over de rollen van, nu het blijkt, de vedetten Ryan Donk, Diego Biseswar en Winston Leerdam. We zijn deze jongens zeker dankbaar voor hun bereidwilligheid om voor Suriname uit te willen komen, omdat velen nog de kat uit de boom kijken en wachten op een uitnodiging van Oranje. Dat geldt zelfs voor spelers die in de Eredivisie geen potje kunnen breken en verkast zijn naar lagere competities als de Engelse Championship. We zijn de jongens dankbaar, maar voor het hogere plan heeft een aantal loyale internationale geen toegevoegde waarde. Het is aan Menzo om in het belang van Natio een goed gesprek met deze seniorenspelers te hebben en hen uit het elftal te halen. Er zijn jonge beweeglijke jongens die op hoger tempo en enthousiaster spelen die door zowel Gorre als door Menzo op de bank zijn gehouden. Menzo lijkt in de rust van de wedstrijd tot dat inzicht te zijn gekomen, maar of dat echt zo is, zal blijken uit de volgende wedstrijd die Suriname zal spelen tegen team die hoger op de Fifa ranking liggen dan Suriname. Er waren beelden beschikbaar van Thailand waaruit duidelijk te halen viel dat het niet om een zwak team gaat. Maar zowel bij de technische staf als bij de spelers schijnt sprake geweest te zijn van zware onderschatting van de doorgaans kortere spelers zonder klinkende namen. Maar Thailand heeft een professionele competitie en Natio heeft niet gespeeld tegen amateurs. In de eerste helft leek het dat een profteam tegen aan amateurteam speelde. In elk geval heeft de trip naar Thailand veel blootgelegd door de Surinaamse trainer. Suriname speelde na wissels een veel betere tweede helft en heeft daardoor minimaal een gelijkspel verdiend. Die kansen kwamen er ook maar de Surinaamse spelers lieten na om doelpunten te maken. Thailand speelde in een stadion dat voor de helft gevuld mocht zijn. Het team werd goed aangevuurd door het thuispubliek. De Aziatische arbitrage heeft een goede wedstrijd begeleid. Op de fb-page van Natio hebben Thailanders, zonder enige uitzondering, slechts positieve comments achtergelaten. Men is onder de indruk van Suriname en men is dankbaar voor de oefenwedstrijd. Er is zelfs afgevraagd waarom Suriname op de 140ste plaats voorkomt. Een zakelijke benadering van het geheel dwingt Menzo om de spelersgroep aan te vullen. Ten minste drie oudere spelers hebben geen toegevoegde waarde in het landenteam Suriname, wel bij hun club. Een vierde die niet getoetst kon worden, Geraldo Becker, behoort zeer waarschijnlijk ook tot de groep spelers die prive voor hun club wel presteren, maar dat niet kunnen of zullen kunnen doen voor het landenteam van Suriname. Menzo moet de oude beelden van Gorre bekijken en daaruit de conclusies trekken. Spelen voor een landenteam verschilt met het spelen voor een club waarvoor men dik betaald wordt. In Suriname zijn er geen dikke bonussen en premies te verdienen. Natio moet het hebben van jongens die graag voor Suriname willen uitkomen en daarvoor ook nog risico’s willen nemen van blessures en hun uiterste best willen doen. Jonge spelers zijn flexibeler en kunnen tackles sneller en gemakkelijker ontwijken, dat is niet zo met oudere spelers. Suriname moet de focus leggen op jonge spelers, maar daarbij zeker erop letten dat men de interlandcarrière van jongens met dubbele opties niet verpest. We krijgen een nieuwe Fifa window in mei en er is ruimte om het Surinaams team te versterken. Voor de situatie waarin Suriname zich nu bevindt was Thailand een gepaste tegenstander. We zijn benieuwd wie de volgende tegenstanders worden en we kijken uit naar mutaties en nieuwe aanwinsten.          

error: Kopiëren mag niet!