Suriname betaalt prijs voor gebrekkige ontwikkeling voedselindustrie

De huidige ontwikkeling van voedselprijzen in de wereld als gevolg van de oorlog in Oekraïne drukt Suriname met de neus op de harde realiteit. “Als land zijn wij sedert de onafhankelijkheid in 1975 niet in staat gebleken de voedselproductie en -industrie dusdanig te ontwikkelen, waardoor voor bepaalde producten we niet afhankelijk hoefden te zijn van importen”, dit zegt landbouw ingenieur Richard Kalloe.

Doordat die ontwikkeling door de jaren heen niet tot stand is gebracht, betaalt Suriname nu volgens Kalloe letterlijk een hoge prijs daarvoor. Suriname importeert voor ruim 80% van de voedselbehoefte. Bij benadering gaat hiermee jaarlijks een bedrag van US$ 200 miljoen gemoeid. Het gaat om allerlei voedselproducten: van uien, aardappelen, suiker, erwten, tot tarwe, kipdelen, vleeswaren, melkpoeder, spijsolie en talloze blikjeswaren. Men hoeft het maar te bedenken, en het wordt uit het buitenland geïmporteerd. De stijgende prijzen in de wereld vindt zijn weerslag in de consumentenprijzen in de winkels. Het einde van deze ontwikkeling is nog lang niet in zicht. Het enige wat Suriname zelf lokaal produceert aan voedsel is rijst, verse groente, fruit, vis, kip, wat vlees en melk.

Volgens Kalloe praten opeenvolgende beleidsmakers en regeringen over verbreding en verhoging van de agrarische productie met daaraan gekoppeld de ontwikkeling van de agrarische verwerkingsindustrie. Het resultaat hiervan anno 2022 is meer dan bedroevend. 

Kalloe haalt het voorbeeld aan van de huidige schaarste van spijsolie. De schaarste in de wereld aan dit product zou Suriname geen parten spelen, indien regeringen toen de investeringsplannen in de palmolie industrie serieus ter hand hadden genomen. Zo kun je nog meerdere subsectoren noemen waarin Suriname in de loop der jaren niet in staat is gebleken een duurzame ontwikkeling tot stand te brengen.

“Al die jaren is het alleen maar bij praten gebleven. De gevolgen van de huidige voedselsituatie in de wereld drukt ons met de neus op onze structurele tekortkomingen. Daar betalen we nu een dure prijs ervoor”, aldus Kalloe.

SS

error: Kopiëren mag niet!