PAHO roept op tot intensivering strijd tegen tuberculose, tbc

Op Wereldtuberculosedag roept de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) op tot dringende investeringen in middelen, steun, zorg en informatie voor de strijd tegen tuberculose (tbc), aangezien de Covid-19-pandemie de geboekte vooruitgang in de strijd tegen een van de dodelijkste infecties ter wereld ongedaan maakt.

Elke dag sterven meer dan 70 mensen en worden 800 mensen ziek door tuberculose in de Pan-Amerikaanse regio. Hoewel de inspanningen om de ziekte te bestrijden sinds 2000 meer dan 1,2 miljoen levens hebben gered in de regio, is het jaarlijkse sterftecijfer in 2020 naar schatting met 3.000 gestegen als gevolg van onderbrekingen in essentiële diensten.  

“Mensen met tbc behoren tot meest gemarginaliseerde en kwetsbaren in samenleving”

“Mensen met tbc behoren tot de meest gemarginaliseerde en kwetsbaren in de samenleving en worden geconfronteerd met belemmeringen bij de toegang tot levensreddende zorg,” aldus Marcos Espinal, directeur voor overdraagbare ziekten en milieudeterminanten van de gezondheid bij PAHO. “Alle nodige stappen moeten worden ondernomen om de door de pandemie verstoorde Tbc-diensten volledig te herstellen, met name voor de meest kwetsbare groepen. Meer investeren in tbc zal miljoenen levens redden, waaronder kinderen.” 

In de Pan-Amerikaanse regio lijden naar schatting 18.300 kinderen van 15 jaar en jonger aan tbc, maar meer dan de helft van hen heeft geen toegang tot diagnose en behandeling. Covid-19 heeft ook een onevenredig grote impact gehad op kinderen en adolescenten met tbc, wat heeft geleid tot een verhoogde overdracht in het gezin, een vermindering van de actieve surveillance, een gebrek aan toegang tot gezondheidsdiensten, en een beperkte vervolgbehandeling.

Deze week heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bijgewerkte richtlijnen voor de behandeling van tbc bij kinderen en adolescenten bekendgemaakt. Deze omvatten aanbevelingen voor uitgebreidere diagnostische tests en behandeling, geneesmiddelen om resistente tbc bij kinderen te behandelen, en nieuwe modellen van gedecentraliseerde en geïntegreerde zorg om de toegang tot zorg en preventieve behandeling dichter bij huis te verbeteren.

“Kinderen en adolescenten met tbc hebben een achterstand op volwassenen wat betreft toegang tot preventie en zorg”, aldus Dr. Tereza Kasaeva, directeur van het Global Tbc Programme van de WHO. “De WHO-richtlijnen zijn een doorslag voor kinderen en adolescenten, omdat ze hen helpen sneller toegang te krijgen tot diagnose en zorg, wat tot betere resultaten leidt en de overdracht terugdringt.”

Hoewel er sinds 2000 wereldwijd 66 miljoen levens zijn gered, is het aantal tbc-doden in 2020 voor het eerst in meer dan tien jaar gestegen. Aanhoudende conflicten in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten hebben de situatie voor kwetsbare bevolkingsgroepen nog verergerd.

Meer investeringen in tbc-diensten en tbc-onderzoek zouden het herstel van de winst in de strijd tegen de ziekte versnellen. De wereldwijde uitgaven voor Tbc-diagnostiek, -behandeling en -preventie bedroegen in 2020 minder dan de helft van het wereldwijde streefcijfer van US$ 13 miljard per jaar in 2022. Volgens de WHO is er US$ 1,1 miljard extra per jaar nodig voor onderzoek en ontwikkeling.

Wereldtuberculosedag 

Wereldtuberculosedag wordt elk jaar op 24 maart gevierd om mensen bewust te maken van een van ’s werelds belangrijkste infectieziekten en om actie te ondernemen tegen de verwoestende gevolgen voor de gezondheid en de sociale en economische gevolgen van tuberculose in de hele wereld. Het thema van Wereld TBC Dag 2022 – “Invest to End TB. Save Lives.” – maakt duidelijk dat er dringend moet worden geïnvesteerd in financiële, personele en technologische middelen om de strijd tegen tbc op te voeren en de door de wereldleiders aangegane verbintenissen om een einde te maken aan tbc na te komen.

LINKS

World Tuberculosis Day
WHO Press Release: On World TB day WHO calls for increased investments into TB services and research 

error: Kopiëren mag niet!