Bezoek AdeKUS elektro studenten aan Afobaka waterkrachtcentrale

Acht laatstejaarsstudenten van de studierichting Elektrotechniek met discipline energietechniek van de Anton de Kom van Universiteit van Suriname (AdeKUS)  zijn op 17 maart met twee docenten op excursie gegaan naar de waterkrachtcentrale van Afobaka voor het vakonderdeel projectontwerp.

Samuel Mehairjan M.Sc ( VS), Senior Electrical Power Engineer tevens parttime docent op AdeKUS richting Elektrotechniek en  studentenbegeleider in de Energierichting, zegt in gesprek met de krant, dat de bedoeling van deze excursie was om de studenten kennis te laten maken met de werkelijke situatie in de praktijk, omdat zij bij afronding van hun studie het elektrisch systeem in Suriname draaien en hiervoor het werkelijk gevoel van de praktijk van tevoren dienen te weten.

“De studenten zijn daar aangekomen onder begeleiding van mijn persoon en een collega-docent. Wij hebben een rondleiding gekregen van functionarissen van Staatsolie Power company  N.V. van Afobaka. Er is een uitleg gegeven over de geschiedenis van de bouw van de waterkrachtcentrale die vier tot vijf jaren heeft geduurd en drie tot vier jaren meer heeft genomen totdat het stuwmeer helemaal vol was, zodat er maximaal geproduceerd kon worden aan hydro elektrische energie. Verder hebben wij een rondleiding gehad om te kijken naar het onderstation waar de stroom getransformeerd wordt naar de dorpen rondom district Brokopondo en verder naar Paramaribo. Wat zij verder hebben gezien is hoe de meting plaatsvindt, de beveiliging als er iets gebeurd, een kortsluiting of hoe dat wordt uitgeschakeld, zodat er geen schade optreedt. Wat ook heel mooi was om te zien, zijn de vier overlaatkleppen die nu open zijn waardoor het overtollig water in het stuwmeer wegstroomt om overstroming tegen te gaan. De studenten konden vragen stellen en zich oriënteren over verschillende aspecten van elektrotechniek. Verder is het de studenten opgevallen dat de centrale na 60 jaar nog in perfecte conditie is, het ziet er heel netjes en goed onderhouden uit.”

“Op dit moment draait Afobaka alle 6 generatoren en ze leveren 150 megawatt aan vermogen, in feite zou er alles gebruikt moeten worden wat de hydro levert, maar dat kan niet volgens het netwerk van de EBS, daarvoor zal een uitbreiding gedaan moeten worden. Een deel van dat water  achter de tribunes zou ook gefilterd en verkocht kunnen worden om zo waterverspilling tegen  te gaan.”

“De studenten hebben deze excursie als boeiend ervaren, en ze waren allemaal in de operaties van de hydro centrale van Afobaka geïnteresseerd. Het bezoek begon om half tien en is rond vijf uur ‘s middags geëindigd. Ik heb als docent en begeleider van het vak de studenten aldaar ook begeleid en teruggebracht naar Paramaribo en komende donderdag is de EBS aan de beurt. Wij bedanken Staatsolie voor de geboden gelegenheid aan AdeKUS en de studenten om hun visie en inzichten in de wereld van elektrotechniek en elektriciteitsvoorziening te verbreden. Maar, ook te bewonderen hoe technici in Suriname zelf werken aan de opwekking en levering van een schone vorm van de productie van energie”, aldus Mehairjan.

IS

error: Kopiëren mag niet!