Mobiele moestuin: je weet wat je eet!

Voor de klaagzang, dat men geen groenten kan planten vanwege geen of een te klein erf, of een erf dat steeds onder water loopt, bieden verhoogde tuinbakken een uitstekende oplossing. Met wielen onder de poten zijn deze tuinbakken ook nog verplaatsbaar van het erf naar het balkon. Woon iemand in een huurhuis en die moet verhuizen? Geen zorgen, de plantenbakken rollen samen naar het nieuwe adres. In deze bakken kunnen groenten geplant worden die snel en makkelijk groeien. Al snel kan men een hele oogst hebben, en je weet wat je eet.

Lilian Wiebers voert al zkeer twee jaar het project ‘Mobiele moestuinen: je weet wat je eet’ uit. Zij is in het dagelijks leven werkzaam als capaciteitsopbouw- en business development consultant. Wiebers heeft diverse leiderschapsposities bekleed en heeft ruim 25 jaar ervaring in projectmanagement gericht op het sociaal economisch versterken van vrouwen, jongeren, gezinnen en gemeenschappen. In gesprek met Dagblad Suriname geeft Wiebers aan hoe zij is gestart met dit project en wat haar uiteindelijke doel is met de productie van de mobiele tuinbakken.

Tuinbakken produceren

“Ik ben in oktober 2020 begonnen met de productie van de verhoogde mobiele tuinbakken. Ik wil ze liever planttafels noemen, dan hebben mensen al een beeld dat het gaat om tuinbakken op taillehoogte.  Ik kwam met het voorstel als activiteit van mijn jaarplan toen ik voorzitter was van ALL Chapter Paramaribo/ Commewijne. Suriname maakt deel uit van het internationaal ALL-netwerk, een multinationale beweging van “Sisters Beyond Borders”. De productie van de planttafels was dus een van de ALL Chapter Suriname activiteiten. Het prototype van de planttafel had ik al sinds 2019 thuis staan.”

“De tuinbakken worden geproduceerd door mannen in detentie van de Penitentiaire Inrichting Duisburg (PID) onder leiding van directrice Joyce Alfaisie, als onderdeel van het resocialisatie beleid van het ministerie van Justitie en Politie. Ook het bedrijfsleven levert een grote bijdrage door pallets ter beschikking te stellen om de tuinbakken te kunnen vervaardigen. Een andere bijzonderheid is, dat het project intergenerationeel is wat betekent, dat jonge vrijwilligers en senioren burgers vrije tijd met elkaar doorbrengen.”

Senioren burgers Huize Ashiana en Esther Stichting

“In gesprek met senioren burgers gaven deze aan, dat ze wensten dat ze nog lekker bezig konden zijn in de tuin. Want ook al zijn ze vaak alleen vanwege de Covid pandemie, dan hebben ze toch een bezigheid die hun gelukkig maakt. En hierdoor werd in 2021 een pilot project “therapeutisch tuinieren voor seniorenburgers” uitgevoerd met de bedoeling dat de senioren burgers of mensen met een lichamelijke beperking niet hoeven te bukken of door de knieën te gaan, wat het tuinieren makkelijker zal maken. Verhoogde tuinbakken of planttafels op wielen brengen de tuin naar hen toe. Men kan er groenten, kruiden of bloemen in kwijt. Met de planttafels kan iemand in een rolstoel ook makkelijk aanschuiven om te planten. Dat hebben de mensen van Esther stichting vooral bewezen. In februari zijn dertig van deze tuinbakken geschonken aan Huize Ashiana.

Kindertehuizen

“De Green Growth Champions onder leiding van Christio Wijnhard heeft dertig verhoogde tuinbakken op wielen  gefinancierd ten behoeve van kindertehuizen. Op 17 maart zijn kinderhuizen in de districten Commewijne en Wanica voorzien van deze tuinbakken. We rollen de tuinbakken dus naar alle tien districten in Suriname.”

Financiering

“Ik lever de planttafels en de productie van deze tafels wordt gefinancierd door diverse organisaties vanuit de NGO sector, bedrijfsleven en recentelijk door het SAAA (Suriname-America Alumni Association) Small Grants Program van de Amerikaanse ambassade, ook individuen mogen deze bakken bestellen. De financiering van de geleverde  planttafels hangt iedere keer geheel af van het aantal dat de donateur wil bestemmen voor de doelgroep.”

“Dit project moet een prikkel zijn voor ondernemerschapsontwikkeling,  een stimulans voor het opzetten van moestuinen en een besparing van het huishoudbudget. De verhoogde tuinbakken zijn voor een ieder. Immers, de complete beleving van een zaadje tot plant, het verzorgen en zien groeien van groenten, het oogsten en daarna eten van de groenten geeft een trots en dankbaar  gevoel,” aldus Wiebers.

IS

error: Kopiëren mag niet!