Suriname waardig vertegenwoordigd door juridische studenten bij 12e CCJ Moot Court

Suriname werd donderdag 17 en vrijdag 18 maart virtueel vertegenwoordigt door een delegatie van juridische studenten bij het jaarlijks terugkerend evenement van de Caribbean Court of Justice, CCJ. De Caribbean Court of Justice organiseert elk jaar een Moot Court (oefen rechtbank) waaraan studenten van verschillende universiteiten in het Caribisch gebied deelnemen. Ook Suriname wordt jaarlijks vertegenwoordigd bij dit evenement.

Deze Moot Court was anders dan andere Moot Courts, omdat voorgaande jaren het fysiek werd gehouden in Trinidad & Tabago, maar vanwege de corona pandemie moest het dit jaar virtueel plaatsvinden.

Het gaat bij zo’n Moot Court erom dat studenten van verschillende universiteiten elkaar bepleiten op basis van een bepaald gegeven casus. Suriname nam het dit jaar op tegen de studenten van de University of the West Indies St.-Augustine University van Trinidad & Tobago. De studenten krijgen zo ook de kans om zich zelf te ontwikkelen, praktijkervaring op te doen, maar het belangrijkste van alles is, dat de studenten de gelegenheid krijgen om hun waardige bijdrage te leveren aan de totstandkoming van de uitspraken van de Caribbean Court of Justice. 

De studenten die namens de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) hebben deelgenomen aan de   in de 12e editie van de CCJ Moot Court waren Kamenie Bhagoe, Sardjoe Rajshree en Janina Eendragt. Zij werden begeleid door mr. Shaiesta Nabibaks, die bovendien belast was met het voorbereiden, trainen en coördineren van dit geheel programma. 

In dit programma hebben de studenten ook verschillende juridische en andere professionele trainingen gevolgd. Ook werden motivatie sessies gehouden. De studenten hebben het heel goed gedaan. Ze zijn niet als winnaars uit de bus gekomen, maar ze hebben met hun prestatie wel een prijs in ontvangst genomen als beste academische instelling en sprekers, ondanks het feit dat Suriname geen Engels sprekend land is. 

Suriname heeft wat Moot Courts betreft altijd topprestaties geleverd, maar het was nu de eerste keer dat de AdeKUS daadwerkelijk in de prijzen is gevallen.

GW

error: Kopiëren mag niet!