Volksgezondheid geeft geen toestemming voor Phagwa feesten

Pas de dag voor Phagwa, donderdag 17 maart achter in de middag, maakt het ministerie van Volksgezondheid bekend, dat er vanuit het ministerie geen toestemming verleend is voor het organiseren van Phagwa feesten morgen. Conform het presidentieel besluit is feesten nog steeds niet toegestaan. 

Voor de Holika verbranding, dat een religieus karakter heeft, op donderdag 17 maart, is door het ministerie aan enkele organisatoren, die daarvoor een verzoek hebben ingediend, wel toestemming verleend onder strikte Covid-19 protocollen.

Covid-19 is nog een reële dreiging voor de volksgezondheid en het ministerie attendeert de samenleving erop om te allen tijde de MoHanA-regels in acht te nemen. Het is bekend, dat in familieverband het Phagwa feest uitbundig gevierd wordt en het daarom nog steeds belangrijk is om het risico op besmetting zo laag mogelijk te houden. Er wordt een beroep gedaan op organisatoren om af te zien van eventuele Phagwa festiviteiten en verwijst naar berichtgeving van het Korps Politie Suriname die zal optreden bij festiviteiten rondom Phagwa.

Het is opmerkelijk dat het ministerie van Volksgezondheid, zoals eigenlijk gebruik lijkt te zijn geworden, op het laatste moment met een belangrijke mededeling komt. Diverse individuen en organisatoren hebben al voorbereidingen getroffen voor een of andere feestelijke activiteit op de dag van de Phagwa-viering. Op het laatste moment komt het ministerie uit met de mededeling, dat Phagwa-feesten niet zijn toegestaan.

Iedereen was tot donderdagmiddag in het ongewisse en ging er toch maar uit, dat met inachtneming van de Covid-maatregelen festiviteiten zouden worden toegestaan. Immers, iedereen weet ook dat de milde, maar zeer besmettelijke, Omicron-variant van het coronavirus niet leidt tot extra ziekenhuisopnames, integendeel, dat aantal ligt al vele dagen onder de tien, en zelfs al enkele dagen geen opnames op een Intensive Care Unit. Dat kan het gevoel in de samenleving opwekken en zelfs versterken, dat het misschien allemaal wel meevalt en dat het geen probleem zou mogen zijn om Phagwa te vieren. Maar, daar denkt Volksgezondheid dus anders over en vreest nog steeds voor ‘mass spreading’ veroorzaakt door feesten en andere grootschalige activiteiten. Elders in de wereld kunnen wel weer overal grootse feesten en andere activiteiten plaatsvinden, kunnen duizenden mensen weer naar voetbalwedstrijden vanaf de tribunes kijken en zijn alle Covid-maatregelen opgeheven.

Natuurlijk, samenscholing is toegestaan tot een maximum van 50 personen en huis- en andere feesten zijn nog steeds verboden. Desondanks had minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid er beter aan gedaan om ruim voor Phagwa, dus ruim voor vrijdag 18 maart, de samenleving klip en klaar te informeren over wat wel en wat niet mag vrijdag 18 maart. Hij komt pas met zijn mededeling, nadat het Korps Politie Suriname al had laten weten op te zullen treden rond eventuele activiteiten tijdens Phagwa. Dat neemt niet weg, dat het primair een verantwoordelijkheid van het ministerie van Volksgezondheid is om de samenleving op tijd op een correcte wijze te informeren over de gang van zaken op welke nationale vrije (feest-)dag dan ook.

PK

error: Kopiëren mag niet!