De NDP schuift bestuursverkiezingen voor zich uit

“Het CPO, Centraal Politiek Orgaan van de Nationale Democratische Partij Suriname, buigt zich sedert 2018 over de aanpassing van de partijstatuten. Het is niet verwachtbaar, dat de al meerdere keren uitgestelde interne bestuursverkiezingen op alle niveaus gehouden zullen worden zolang de wijzigingen niet zijn doorgevoerd”, aldus NDP-informatie.

Op zijn sloffen

In 2019 zag partijleider Bouterse geen hobbel in het uitstellen van bestuursverkiezingen: “Ondanks dat en de moeilijke tijden waarmee Suriname geconfronteerd wordt, halen wij de verkiezingen van 2020 op onze sloffen. Daarna zal er gewerkt worden aan verbetering. De band tussen de partijstructuren zal dan worden versterkt. Het is nu een kwestie van samenbundelen en de strijd vanuit een gesloten verdediging aangaan.”

Wonden likken

De NDP werd afgewezen door het electoraat. De partij is bezig haar wonden te likken. Op het moment wordt het onderwerp bestuursverkiezingen vermeden. In plaats daarvan wordt de achterban gemobiliseerd en ingezet om te protesteren tegen het regeringsbeleid. Met als doel de regeermacht weer te veroveren.

Onbetwiste leider

Er zullen ongetwijfeld verschuivingen binnen het NDP-bestuur volgen. Het gaat niet om de positie van Bouterse die zich zolang hij leeft de onbetwiste leider van de revolutie zal zijn. Elke partij die teveel afhankelijk is van de charismatische persoonlijkheid van zijn leider is kwetsbaar. Als de leider komt weg te vallen raakt de organisatie in moeilijkheden.

Na het tijdperk Bouterse

De vraag wat er na het tijdperk Bouterse van de NDP zal worden, houdt menigeen bezig. Binnen de paarse gelederen wordt Ramon Abrahams beschouwd als een kandidaat voorzitter die er goed voorstaat. “De partij kent meerdere ondervoorzitters maar hij neemt als revolutionair van het eerste uur een vooruitgeschoven positie in.”

Campagneleider

Abrahams is campagneleider van de NDP. Hij heeft deze positie in de loop van de jaren geconsolideerd. In 1979 was hij secretaris van de Bond van Onderofficieren. Deze Bond ging op in de Bond voor Militair Kader (Bomika). Bij de militaire machtsovername werd de Nationale Militaire Raad (NMR) ingesteld waarvan sergeant Abrahams deel van uitmaakte. Werd hoofd van de militaire politie en promoveerde tot luitenant. Beklede in latere jaren de functie NDP-secretaris, werd minister en is tegenwoordig de tweede man en campagneleider binnen de organisatie die bestuursverkiezingen steeds voor zich uitschuift.

HD

error: Kopiëren mag niet!