Bewoners Boven-Marowijnegebied vrezen dat dorpen onder water komen te liggen – Langatabbetje kampt met wateroverlast

Vanwege de zware regenval de afgelopen dagen is de Marowijnerivier buiten haar oevers getreden. De bewoners in de dorpen langs de Boven Marowijnerivier vrezen voor het ergste als het blijft regenen de komende dagen. Het gevaar zit erin, dat de dorpen onder water komen te liggen met alle gevolgen van dien. Zo meldt een plaatselijke bewoner aan Dagblad Suriname.

Momenteel lopen de kostgronden al onder water, wat dus gevolgen kan hebben voor de voedselvoorziening in dit gebied. De bewoners treffen al maatregelen om te trekken naar hoger gelegen gebieden. Men zal zich niet meer laten verrassen door het water, laat de bewoner weten.

SK

Langatabbetje onder water

Te Langatabbetje is een flink deel van het dorp onder water gelopen. Vanaf zaterdag is dat gebeurd, vertelt een inwoner uit het Pamaka gebied. Ook andere dorpen zouden onder water lopen. Hij hoopt dat er gauw hulp komt. 

De redactie van Dagblad Suriname nam contact op met districtscommissaris Ose Jabini. Hij bevestigt dat er inderdaad sprake is van wateroverlast in zijn gebied. “De dorpen zijn wel niet helemaal onder water gelopen, maar het is al over de oevers een paar meter in de dorpen gegaan”, zegt de districtscommissaris, die verder aangeeft naar een duurzame oplossing uit te kijken samen met de lokale mensen. 

“We zijn overeengekomen om een plan van aanpak te maken voor verplaatsing naar een hoger gelegen gebied die al aangewezen is door de verschillende dorpen.” Over de uitvoerbaarheid laat de burgervader het volgende optekenen: “Wij gaan dan kijken om dit als een projectvoorstel te maken en in te dienen bij lokale stakeholders.” 

De districtscommissaris laat tot slot weten, dat de scholen niet gesloten zijn. “Het is nog niet in een ernstige fase”, licht Jabini toe.

RB

error: Kopiëren mag niet!