Surinaamse Worstel Federatie bestaat 25 jaar

De Surinaamse Worstel Federatie (SWF) bestond op 2 maart precies 25 jaar. “Daarvoor werd er ook geworsteld, maar vanaf 1997 kwam er structuur in en werd de federatie opgericht”, vertelt Samuel Mehairjan, oud-voorzitter en de huidige ondervoorzitter van de SWF.

“Er waren toen heel veel verenigingen met worstelaars, die vaker in actie kwamen. Er was vrijwel elke maand of bij hoogtijdagen worstelwedstrijden. De lokaties waren onder andere Naks, Amos Sporthal en bij grote internationale toernooien zelfs het Andre Kamperveenstadion”, vertelt Mehairjan.

In Suriname had je onder andere toppers als een Nini Harpal en Ambika Jhinkoerai (worstelaar van de eeuw). Er zijn ook heel veel buitenlandse topworstelaars uit Nederland, India en Pakistan naar Suriname gekomen. Onder andere de Bholu-brothers (Pakistan), Dara Singh (India) en Olympisch judokampioen Anton Geesink (Nederland) hadden lang voor de oprichting van de SWF Suriname aangedaan.

In 1997 namen enkele personen die hun hart op de juiste plaats hadden het initiatief om een nationale federatie op te richten. Zo is op 2 maart 1997 de Surinaamse Worstel Federatie in het leven geroepen. De eerste voorzitter was Albert Soedamah, die veel werk op juridisch gebied heeft verricht om de federatie tot stand te brengen. De bestuursleden van het eerste uur waren naast Soedamah, ook wijlen Shabier Ishaak, Dara Ramcharan, Michel Nathoe, Rieshi Ramkhelawan, Stanley Manorath, Jagatsingh Dharamsingh, Ambika Jhinkoerai en Nini Harpal. 

Er werden regelmatig worstelwedstrijden zowel lokaal als internationaal georganiseerd. Internationaal waren vooral de atleten uit India en Nederland, die naar Suriname kwamen. Suriname heeft later ook meegedaan aan diverse internationale toernooien, waaronder in Guatemala, Hongarije en ook India (CISM).

De smaakmakers in die periode waren onder andere Amresh Bihariesingh, Iwan Muntslag, Eric De Clerk, Arnie Benfield, August Spalburg en Adarsh Kewal. Er was ook een korte stilstand in het worstelgebeuren in Suriname, nadat er een bestuurlijke impasse was opgetreden. In 2012 werden plooien gladgestreken en trad Ravin Changoer aan als voorzitter. De internationale toernooien gingen verder. Er waren toernooien met een bomvolle Anthony Nesty Sporthal. Ook heeft Suriname drie keer meegedaan aan toernooien in Nederland.

Een grote tegenslag kwam toen de Covid-pandemie haar intrede deed in maart 2020. De actieve sport lag weer stil voor meer dan 2 jaren. Nu de situatie na 5 golven weer stabiel lijkt, maakt de SWF een herstart met de worstelsport in Suriname zondag aanstaande. Er zal een warming-uptoernooi gehouden worden in Sportcomplex Kwatta. Weliswaar wordt dit toernooi onder strenge Covid-regels, zonder publiek, gehouden. De wedstrijden vangen aan om 12.30 uur. 

error: Kopiëren mag niet!